Subiect: filioque
View Single Post
Vechi 22.04.2013, 00:24:06
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de bogdan81 Vezi mesajul
Domnule Dragomir,

Expresia "prin Fiul", de care faceti atata caz, NU se refera la faptul ca Tatal este cauzatorul Duhului prin intermediul Fiului, asa cum interpretati dvs.
Ca este asa se vede clar din faptul ca Sf. Ioan Damaschin, dupa ce spune ca Duhul purcede de la Tatal prin Fiul, revine si precizeaza clar ca Duhul purcede cauzal numai de la Tatal.
Si din citatele pe care le-am dat eu se vede clar: parintii afirma ca singurul izvor al Fiului si Duhului este Tatal.
Expresia "prin Fiul" se refera la faptul ca Duhul se arata prin Fiul, straluceste prin Fiul in mod etern,
Sfintii Parinti pe care i-am citat nu spun nici ca "Duhul se arata prin Fiul", nici ca "Duhul starluceste prin Fiul", ci spun ca El purcede de la Tatal prin Fiul. E altceva: de ce sa schimbam cuvintele pe care ei le-au folosit ? Iar unul dintre cei citati (Sf Chiril) spune "de la Tatal si de la Fiul" (Filioque).

Citat:
altfel NU s-a putea intelege de ce parintii afirma fara echivoc ca singurul izvor al dumnezeirii este Tatal.
Una este sa spui "singurul izvor al dumnezeirii este Tatal" si alta este sa spui "purcede numai de la Tatal", lucru pe care niciun Sfant Parinte nu il sustine, si totusi BOR il sustine. Cele doua nu sunt echivalente. A sustine "purcede numai de la Tatal" este echivalent cu a sustine "Fiul nu are niciun rol in purcederea Duhului", afirmatie care, pentru orice catolic, suna heterodox.
Sa facem o paralela: biologia reproducerii ne invata ca o fiinta umana provine dintr-un ovul fecundat. A spune "omul provine din ovul" este stiintific corect. A spune "ovulul este singurul izvor care hraneste viitorul embrion" este, iarasi, stiintific corect. Dar, a spune "omul provine numai din ovul" nu mai este stiintific corect, fiindca se reduce la a nega orice rol al spermiei in procesul generarii unei noi fiinte umane.

Citat:
Si mai presus de toate avem cuvintele Mantuitorului care spune ca Duhul purcede de la Tatal.
Asta spune si Biserica Catolica, cu deosebire partea rasariteana a sa: "Duhul purcede de la Tatal". Ceea ce nu spune Isus, ceea ce nu spune Biserica Catolica, in schimb ceea ce intelege Biserica Ortodoxa este ca "Duhul purcede NUMAI de la Tatal". Altfel spus, a omite Filioque este altceva decat a nega Filioque. Domnul Isus nu neaga Filioque. Cu alta ocazie, Domnul Isus spune: "eu si Tatal una suntem". Este acelasi lucru cu "Numai eu si Tatal una suntem" ? Parerea mea e ca nu e acelasi lucru: Isus omite, dar nu exclude pe Duhul Sfant din Unitate. La fel, Isus omite, dar nu se exclude pe Sine din purcederea Sf Duh.

In ceea ce priveste "sinodul al VIII-lea" discutia e complexa. Cu placere voi vorbi despre asta pe un topic dedicat.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote