Subiect: filioque
View Single Post
Vechi 22.04.2013, 19:59:16
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Toti Sfintii Parinti Rasariteni de dinaintea Sf Ioan Damaschin sustin dogma Filioque si niciunul nu sustine eroarea heterodoxa dupa care Duhul ar purcede numai de la Tatal, eroare afirmata de multi credinciosi ai Bisericilor autointitulate "ortodoxe" si pe care, din considerente de politete, Sf Biserica le numeste tot asa.
-Scoala alexandrina, prin Sf Chiril, sustine acelasi lucru in numeroase scrieri, pe care va las bucuria de a le descoperi.
V-am mai raspuns la aceste lucruri de cateva ori, dar nu aveti cum sa acceptati adevarul pentru ca ati deveni ortodox, nu ati mai ramane intr-o invatatura gresita. Astfel, fiecare catolic trebuie sa argumenteze invatatura evident eronata, nu are ce face.
Chiar Sfantul Maxim contrazice ceea ce spuneti, afirmand ca pana atunci toti sfintii nu au afirmat Filioque, si nici macar apusenii. Si ca atunci cand spuneau "si Fiul" nu se refereau la fiintare, ci la trimiterea in lume a Duhului, prin Fiul. Desi nu stiu daca apusenii nu afirmau totusi Filioque, cel putin francii. Oricum, se pare ca apusenii aveau putine cunostinte de dogmatica, ce mai traduceau si ei din rasarit.
Legat de Sfantul Chiril am raspuns exact la aceeasi intrebare tot pe acest topic: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=288
Sf. Chril al Alexandriei:
"Provine din Tatăl cel viu, prin Fiul... provine din Acela după ființă și se dăruiește creaturii prin Fiul"
Adica exact invatatura ortodoxa. La fel toti sfintii, afara de Fer. Augustin, de la care au si luat-o vizigotii si francii. Catolcii nu mai au invatatura romana, ci invatatura franca, asa cum ne spune si Papa Ioan VIII in scrisoarea sa.

Last edited by catalin2; 22.04.2013 at 20:33:44.
Reply With Quote