Oh... îmi ridici la fileu o minge tare frumoasă dar foarte solicitantă!
Nu pot să nu spun nimic, însă pentru noutatea pe care cred că aș aduce-o și care cred că e binevenită, aș avea nevoie de puțin timp de elaborare. Chestiunea e foarte serioasă și ar fi păcat s-o fușeresc.
Spun însă deja un lucru simplu de înțeles: re-parentare este orice proces de convertire.
Ateul care devine credincios, găsindu-și Părintele Ceresc, începe o re-parentare, marea re-parentare. El experimentează cei 3 P la modul absolut, cel mai înalt. Totul depinde de cum colaborează cu Părintele, cum își face omul treaba.
Când un om renunță treptat la valorile, sensurile, schemele, formulele, soluțiile lumești și încorporează lumea valorilor creștine: el parcurge nimic altceva decât re-parentarea.
Când un om își dă seama că protecția Bisericii este incomparabil mai eficientă decât a oricărei alte forme de protecție, el se află deja în proces de re-parentare.
Când Tata și Mama și Frații sunt Celești, în tainițele minții și inimii noastre, se numește că am început Marea Re-parentare. Avem alți părinți înlăuntrul nostru, alt orizont de scopuri și așteptări, alte datorii... Altă Protecție, alte Permisiuni, altă Putere în ajutorul nostru.
Toată literatura duhovnicească, de la Scriptură la Filocalia, de la Sfinții Părinți la Gheronii contemporani este un catalizator al re-parentării. În definitiv, când Fiul Risipitor se întoarce Acasă, el face re-parentarea, pe care o anulase, rebel...
Ca proces relațional concret, pentru cei care încă nu vorbesc direct cu Dumnezeu, re-parentarea se realizează în relația personală cu duhovnicul, prin participarea la slujbele Bisericii, pentru a experimenta și încorpora valorile și conduitele eliberatoare de păcat și nebunie ale condiției omenești lumești.
Precum și (secundar, însă foarte important) prin relații cu oameni maturi, dintre care unii sunt de profesie psihoterapeuți. Deși nu e obligatoriu.
Aș încheia însă astfel: adevărata re-parentare este aceea în care Părintele are Puterea să nu te lase să mori, ci te învață cum să trăiești.
Care îți arată, pas cu pas, cum să faci aceasta.
Cunoști pe pământ vreun părinte natural care să îți ofere aceasta?
Last edited by cezar_ioan; 23.04.2013 at 02:38:02.
|