View Single Post
Vechi 23.04.2013, 21:16:08
Nastya
Guest

Implicit

Pe mine m-a intristat si m-a surprins articolul domnului Adrian Cocosila.

De mic copil am invatat ca nu trebuie sa-i vorbim de rau pe preoti, si mai tarziu, citind scrierile Sfintilor Parinti, am aflat acelasi lucru. Mai stiu ca Sfantul Ioan Gura de Aur spunea: <<Știți de ce sărutăm mâna preotului? Pentru că mâna preotului ne dă ceea ce nici o altă mână de muritor nu ne poate da, Sfânta Împărtășanie!>>(De fapt, aceste vorbe le-am citit prima data intr-un interviu al Parintelui Rafail Noica).

Despre impartasirea cu Sfintele Daruri „mai rar sau mai des”, poti sa scrii carti intregi, in zilele noastre. Dar daca ne impartasim mai rar sau mai des, cred ca optiunea, dorinta, gandul ne apartin noua, in primul rand.

Nu cred ca in ziua de azi mai sunt preoti care sa dea canoane mari credinciosilor(opriri de la Sfanta Impartasanie mai mult de 3-5 ani).

Pe mine m-a socat un articol, aparut prin 2003/2004 al Parintelui Roman Braga; se numea ”Cerberii Sfantului Potir”.
http://biserica.org/Publicatii/2003/NoVII/06_index.html
Dar am citit apoi un articol/raspuns al Parintelui Gheorghe Calciu.
http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...ie/#more-49558

Sunt doua articole ”emblematice” pentru cele doua opinii: impartasirea mai des sau mai rar. Veti gasi in ele raspuns la multe dintre problemele care-i framanta azi pe crestinii ortodocsi si care, din nefericire, vor ajunge sa-i dezbine.

Stiu ca preotii nostri au reusit sa intretina vie credinta ortodoxa, in sufletul crestinilor ortodocsi, timp de 45 de ani de ateism comunist; preotii nostri stiu sa ne pastoreasca, sa ne dea sfatul cel bun. Asa cum pot sa fie crestini ortodocsi nevrednici, probabil ca sunt si preoti ortodocsi nevrednici.

Sfantul Siluan Athonitul spunea ca duhovnicii sunt buni atunci cand fiii duhovnicesti sunt buni. Iar Parintele Arsenie Boca spunea: „Daca vreti preoti buni nasteti copii crestini!”

Noi trebuie sa ne rugam pentru duhovnicii nostri, noi trebuie sa-L rugam pe Dumnezeu inainte de spovedanie sa-i dea Parintelui duhovnic, cuvantul potrivit fiecaruia dintre noi. Noi trebuie sa ne rugam lui Dumnezeu ca El sa vorbeasca prin glasul parintelui nostru duhovnic. Dar daca noi nu respectam poruncile, daca noi nu ne straduim sa fim vrednici, daca nu ascultam de duhovnic, cum sa luam Sfanta Impartasanie?

Daca vreme de sute si sute de ani de crestinism pe pamantul romanesc, oamenii- chiar nestiutori de carte – prin glasul preotilor au invatat cuvantul Mantuitorului Hristos si au reusit sa fie crestini, chiar spovedindu-se si impartasindu-se doar de 4 ori pe an, in cele patru posturi, (sau cel mai des la intervale de 40 de zile) de ce acum, cand nici pe departe nu putem sa vorbim despre respectarea poruncilor lui Dumnezeu si despre adevarata traire crestin ortodoxa(vezi numarul urias de avorturi, divorturile, prostitutia, crimele, hotia, saracia crunta si bogatia etc.) trebuie sa cerem „impartasire cu Sfintele Taine, mai des”? MERITAM? Suntem vrednici? Cine ne impiedica sa devenim vrednici?

<<Un om il intreaba intr-o zi pe Sfantul Serafim: "Parinte, cum vezi asa de limpede toata inima mea si viata mea?" Si Sfantul Serafim a marturisit: "Eu nu vad nimic, eu nu stiu nimic; eu ma rog, si primul gand care vine in inima mea il iau drept cuvant de la Dumnezeu, si pe acela il dau. E Dumnezeu care stie taina vietii tale si taina inimii tale; eu sunt numai un duhovnic". >>

<<Revin: aici intervine o noua greutate in a fi duhovnic bun; intervine ca in toate tainele bisericesti. Cum se savarsesc tainele bisericesti? in virtutea vredniciei noastre de om? Biserica, de la inceput si pana astazi, spune: nu pentru vrednicia preotului. Si-l mangaie pe credincios: "nu pentru vrednicia preotului - n-ai nevoie sa-l critici sau sa-l ataci daca vezi in preot nevrednicii -, ci pentru credinta ta"; pentru rugaciunea ucenicului se naste in preot, vrednic sau nevrednic, cuvant de la Dumnezeu.

As vrea sa aduc doua cuvinte - unul de la Sfantul Siluan: un tanar i-a pus Sfantului Siluan intrebarea asta tragica pe care si-o pune si Prea Sfintitul: "De ce sunt asa de putini duhovnici buni astazi?" Si Sfantul Siluan ii da un raspuns probabil neinteles de tanar si neinteles de mine multi ani, dar in perspectiva pe care o dezvolt acum e din ce in ce mai inteles. Sfantul Siluan zice: "Fiindca nu sunt ucenici buni". Cuvantul Sfantului Siluan a fost un joc de cuvinte. Pe ruseste, "ucenic" - mai ales in cadrul manastiresc - se spune "paslusnik"; "paslusnik" inseamna si "ascultator". Deci, mai ales in cadrul calugariei, ucenicului i se spune "ascultatorul"; e staretul si ascultatorul. Deci: de ce nu sunt stareti buni? Fiindca nu sunt ascultatori buni.>>
(Citate din Parintele Rafail Noica, Despre duhovnicie)
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...cie-68686.html

Last edited by Nastya; 23.04.2013 at 21:27:48.
Reply With Quote