Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
iar Sf Fecioara noi nu credem ca avea pacat ancestral, fiind ferita de acesta si plina de har, asa cum Eva a fost plina de har. De aceea ii si spunem "Eva cea noua".
|
Dar cine și unde a spus că Eva ar fi fost plină de har? Era în har și atât, nu era plină de har. În Sfânta Scriptură nu văd să scrie undeva că Eva ar fi fost plină de har.
Dealtfel faptul că Mariei îngerul i s-a adresat cu "plină de har" nu trimite neapărat la faptul că ar fi fost zămislită neprihănit. Luca 1, 28 este explicat prin Luca 1, 30-38 unde se spune foarte clar care este harul pe care Maria l-a aflat la Dumnezeu: zămislirea și nașterea lui Iisus (a se vedea pericopa respectivă). Altfel spus, din textul evangheliei nu reiese nimic cu privire la vreo "neprihănită zămislire" ci la harul pe care Maria l-a aflat la Dumnezeu și pe care îngerul i-l comunică.
Textul evangheliei după Luca nu ne spune nimic de vreo "imaculată concepție". Și nu confundăm revelația evanghelică a lui Luca cu revelațiile (autentice sau nu) ale Caterinei Emerich. Interpretarea textului evangheliei, care este foarte clar în toată pericopa, ca vorbind despre vreo "neprihănită zămislire" a Mariei sau despre vreo stare de har sfințitor în care ea s-ar fi aflat, este în mod evident o interpretare abuzivă care nu se susține, și care nu am auzit să fi fost susținută vreodată de vreun sfânt părinte. De aceea am spus că noi nu confundăm și nu amestecăm revelația neo-testamentară cu viziunile Caterinei Emerich sau cu viziunile altor exaltați care au auzit sau au avut impresia că auzeau acele cuvinte din gura Mariei, așa cum nu amestecăm Revelația cu interpretări gen Noesisaa sau Adriana Tartaruga care încercau să ne sugereze că ar fi problematică
deplinătatea harului în starea căzută; care
deplinătate a harului? Scrie cumva în textul lui Luca că ar fi fost cumva vorba despre lipsa păcatului originar? În Sfânta Scriptură a Bisericii lui Hristos nu scrie așa ceva. Și nici de la Sfinții Părinți ai Bisericii nu am auzit să fi existat o astfel de interpretare. Nu scrie câteva rânduri mai jos în același text biblic despre ce "deplinătate" a harului este vorba? Ba uite că scrie: zămislirea și nașterea lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu.