Mereu am fost impresionat sa vad cat de mult seamana ortodocsii cu (neo)protestantii in munca lor nu de a raspandi si implementa Evanghelia, ci de a ataca Sfanta Biserica. Astfel, de exemplu:
Citat:
În prealabil postat de Mihailc
Știu că pentru scolastici, Aristotel a fost o instanță de autoritate mai importantă decât sfinții părinți și nu mă miră faptul că schemele lui logice sunt încă pușcării mentalitare pentru mulți postmoderni religioși.
|
Aceiasi ortodocsi care uita ca Augustin este sfant al Bisericii Nedespartite, ajungand cel mult sa-l numeasca, in raspar cu propriile canoane ortodoxe, "fericitul Augustin" isi imagineaza, probabil, ca Biserica Catolica l-a pictat pe Aristotel la Voronet.
In realitate, acesti doi mari intelepti ai lumii antice precrestine, Platon si Aristotel, au influentat enorm patristica si teologia medievala. In Bizant, unde erau cititi in original, poate mai mult decat la Roma, unde erau cititi in traducere arabo-latina ulterioara traducerii greco-arabe. Si la Roma, si in Bizant, intemeietorii Academiei si ai Liceului au fost priviti mereu cu cea mai mare reverenta.
Despre cum a ajuns Biserica Ortodoxa de azi la inca o deviere: rejectarea lui Aristotel, cu alt prilej.