View Single Post
  #2  
Vechi 29.04.2013, 13:56:39
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.03.2008
Mesaje: 3.244
Implicit

O temă filocalică mai puțin cunoscută este "lăcomia duhovnicească", o patimă de-a dreapta care nu se deosebește cu nimic de orice altă formă a lăcomiei, în afară de obiectul ei. Suntem obișnuiți să credem că nu există exces în practicarea evlaviei, că orice am face nu ajunge sau este mereu prea puțin, dar Părinții ne atrag atenția că și aici putem surpa convinși fiind că de fapt zidim, precum în orice făptuire care ocolește instanța dreptei socoteli.
Și în zilele noastre, când religiozitatea ocultează din ce în ce mai perceptibil bisericescul, asceza este practicată preponderent pe versantul negativ, iar iar partea pozitivă este neglijată cu desăvârșire. Altfel spus, suntem stăpâniți de obsesia demolării fără să ne îngrijim de reconstrucție, și riscăm astfel să ne pustiim viața mai rău decât înainte.

Însuși Domnul ne atrage atenția asupra insuficienței și primejdiei ascezei negative în Matei 12; 43-45 :

"Și când duhul necurat a ieșit din om, umblă prin locuri fără apă, căutând odihnă și nu găsește. Atunci zice: Mă voi întoarce la casa mea de unde am ieșit; și venind, o află golită, măturată și împodobită. Atunci se duce și ia cu sine alte șapte duhuri mai rele decât el și, intrând, sălășluiesc aici și se fac cele de pe urmă ale omului aceluia mai rele decât cele dintâi."

Postul poate fi eliberare de patimi, dar poate fi și stăruință încăpățânată de a face performanță cantitativă, în cazul din urmă ego-ul recuperând cu dobândă pierderile suferite inițial prin pornirea spre înfrânare.
La fel și cu consumerismul religios, ale cărui manifestări sunt: excesul de formă bisericească, tendința de a sta tot timpul în biserică, neglijând total celelalte aspecte ale vieții care aspteaptă să fie primenite tocmai de la frecventarea receptivă a sfintelor slujbe, folosirea artei bisericești în scopul divertismentului, mai ales a muzicii liturgice pe post de muzică ambientală, ascultată pretutindeni și banalizată prin uz impropriu, umplerea casei cu icoane și tablori religioase așezate/îngrămădite alandala, adoptarea unei vestimentații (și look în general) care copiază ostentativ exterioritatea monahală, imitarea lemnoasă a vocabularului bisericesc/patristic/filocalic combinat cu o sfătoșenie penibilă și multe alte simptome ale lucrării drăcești dinlăuntrul evlaviei.
__________________
Prostul este dușmanul a ceea ce nu cunoaște (Ibn Arabi)

Last edited by Mihailc; 29.04.2013 at 14:04:54.
Reply With Quote