Cu scuzele de rigoare, că intervin neinvitat și pentru că nu i-am cerut permisiunea, o să răspund eu în locul lui Cătălin: da, Cătălin este un ales al Domnului, fiind om creștin. Iar acest lucru nu e spre mândrie, spre fală ci spre lauda lui Dumnezeu și spre o viață creștinească. E o responsabilitate și o șansă unică.
Uneori ni se pare că evreii din vechime nu au fost aleșii lui Dumnezeu, ori că s-au trufit cu aceasta, considerîndu-se împăunați cu pană la pălărie ca unii ce erau "aleșii".
Între semnificația lumească de "ales" și cea creștină e o diferență foarte mare.
Evreii din vechime au fost aleși ca să ducă o sarcină măreață la îndeplinire: mântuirea neamului omenesc, prin Mesia care avea să apară între ei. Au fost aleși, adică Domnul le-a încredințat lor această teribilă sarcină. A avut pesemne încredere în ei... Dar cât s-au răzvrătit... Moise știe cel mai bine, dintre oameni. Mai știu, desigur și profeții lor.
Asemenea, putem spune cu adevărat că un creștin este ales, ales de Dumnezeu.
Este scos, adică, din tirania morții, i se dă un ogor să-l lucreze, este sluga/robul lui Dumnezeu, face lucruri bineplăcute Domnului, Îl poartă pe Hristos în lume, între semeni.
În acest sens, al unei lucrări bineplăcute Domnului, cred că orice creștin este un ales. Ca urmare și Cătălin este un ales.
Să îl ajute Dumnezeu să se învrednicească de frumoasa și incredibila lui sarcină pe care, asemenea oricărui alt creștin, i-a dăruit-o Hristos!
Cum o va face, însă, asta e taina vieții lui. Eu îi doresc să o ducă cu bine la capăt și îmi pare rău că, deocamdată, nu am reușit să îl sprijin în vreun fel, din pricina neputințelor și beteșugurilor mele sufletești.
Domnul fie cu noi, cu toți!
P.S. Când spun ales, nu spun deja mântuit. Ci doar adus în starea slujirii.
Last edited by cezar_ioan; 30.04.2013 at 00:21:20.
|