Lucrarea constiintei
"Constiinta este judecator drept, Sf Ioan Gura de aur spune: "Nu ti-a pus tie Dumnezeu Judecator din afara, sa-l poti momi cu parale, sa-i dai atata ca sa te faca pe tine drept, acest judecator este inauntru si nu-l putem momi cu nimic." Sfantul Dionisie Aeropagitul "Stiinta gandului curat este veselia veselilor si stiinta gandului patat est chinuirea chinurilo". Poate sa-mi zica mie toata lumea ca eu sunt sfant, ca sunt bun ca sunt cutare,daca constiinta imi spune: Ia seama ca esti pacatos, esti lenes, esti plin de pacate, nu o poti impaca. daca toata lumea ma lauda iar constiinta ma judeca vinovat, eu sunt cel mai chinuit om. Stiinta mea este chinuirea chinurilor, ca am de-a face cu stiinta lui Dumnezeu din mine care nu cruta, care socoate lucrurile drept totdeauna si ne arta slabiciunile.
Iar daca constiinta este nepatata, toata lumea sa ma ocarasca, toata lumea sa spuna ce-i mai rau despre mine, mie nu-mi pasa. Mie imi place cand nu ma judeca constiinta lui Dumnezeu. Daca pe mine nu ma judeca constiinta pentru pacat si nu ma judeca dumnezeu in constiinta, eu am toat veselia. Acesta este ce spune Evanghelia:"fericiti veti fi cand va vor ocara pre vi oamenii si va vor prigoni si vor zice tot cuvantul rau impotriva voastra, mintind pentru mine". Pentru cine, pentru adevar. "Bucurati-va si va veseliti ca plata voastra multa este in ceruri". Asa este daca nu este patata constiinta, nu te supara. Iar daca ti-e patata si te mustra constiinta, o poti impaca. Du-te la marturisire la un preot, te desleaga de pacate si te-ai usurat. Apoi te pazeste sa nu mai faci si asa te poti impaca cu constiinta. Impacandu-te cu constiinta, te-ai impacat cu dumnezeu si totdeauna vei avea odihna si pace in suflet"
Parintele Cleopa
|