Va dau mai jos un fragment dintr-un articol foarte interesant.
<<“Why Don’t You Come Over?” Cosmina Dorobanțu împinge lumea înainte de la Oxford: "În opt ani, o singură remarcă la adresa românilor m-a deranjat">>
<<România, între un plagiat și “părțile ei bune”
E la distanță, dar într-un fel anume încă în România. Anul trecut a pierdut o noapte și o zi să demonstreze plagiatul unui ministru român. În lumea lor, a oamenilor prinși niște ani în biblioteci, săli de conferințe și în dezbateri academice reale, un plagiat nu poate fi decât revoltător.
Povestea lui Ioan Mang a ajuns la Oxford prin presa asiatică. Un britanic s-a mirat că un ministru al Educației care a copiat flagrant e încă în funcție și a cerut o lămurire. “N-am putut să dorm toată noaptea la gândul că tac în fața unei asemenea nedreptăți. A doua zi, un prieten bun, Marian Iordache, a găsit și mi-a trimis raportul de activitate științifică a centrului de cercetare din cadrul Universității Oradea. Aici era un articol semnat de Mang și de soția sa, care era clar plagiat. Am contactat profesorul din a cărui lucrare Mang copiase și surpriza a fost că mi-a răspuns. În 15 minute aveam articolul scris. În jumătate de oră, a fost publicat online. Speram să îl citească cineva, dar nu m-am gândit că vor fi 8000 de oameni”. Era al patrulea plagiat demonstrat. Și cel care a forțat demisia, a doua zi.
Așa a ales să miște lucrurile un om care nu a încercat vreodată să copieze. “Nu m-am lovit, niciodată, de eticheta de plagiator pusă românilor. Norocul nostru este că nu suntem caz unic în Europa”, se consolează Cosmina.
Are mulți prieteni britanici și își dorește să le arate România. “În ochii unui străin care petrece o săptămână în casa unor români, România are numai părți bune”, e optimistă. La Oxford, nimic nu e mai firesc decât să exersezi superlativele.>>
http://www.gandul.info/reportaj/why-...anjat-10551554