Citat:
În prealabil postat de Marius22
Cred ca este foarte important sa ne facem timp pentru a merge la denii. Cel putin, pentru mine, aceste minunate slujbe ale bisericii, reprezinta o intoarcere in copilarie. De fapt, reprezinta o incercare de a participa la masura de atunci, la Patimile si Invierea Mantuitorului. Chiar daca acum cunosc semnificatiile duhovnicesti, teologice, ale acestor slujbe, din pacate, pot afirma ca sunt partas intr-o masura mai mica la suferinta si bucuria lui Hristos. Nu imi pare rau ca am crescut fizic, caci viata isi urmeaza cursul sau, regret doar ca o data cu mine a crescut si pacatul.
|
Da, si eu ma gandeam aseara cata bucurie aveam in copilarie cand o luam pe bunica de mana si ii ziceam: Hai, nu mergem la denie? Imi aduc aminte lumina blanda a serii, bluza galbena a bunicii si mirosul florilor primaverii. Asteptam tot anul Vinerea mare ca sa "trecem pe sub masa". In gimnaziu citeam pasajele din Evanghelie despre Patimile Domnului, ba chiar imi aduc aminte ca in clasa a opta, i-am promis Domnului ca daca o sa iau 9 in teza ca sa imi iasa media 10, o sa merg la toate deniile din saptamana mare, de la inceput pana la sfarsit. Si mare bucurie am avut dupa Pasti, cand profesoara mi-a spus ca meritam 8, si ca s-a gandit mult pana sa imi dea 9. Imi amintesc ca pe foaie era un 8 sters, alaturi de un 9.
Acum, din pacate, e varsta grijilor, iar deniile din biserica sunt refugiul in fata balamucului de afara.
Si parintele a zis aseara ca parintii sa incerce sa isi aduca copiii la denie, ca daca la varsta lor nu sunt in stare sa stea o ora-doua la denie, mai tarziu le va fi cu mult mai greu.