View Single Post
Vechi 02.05.2013, 21:53:32
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

De acord, pe mine însă mult mă amărăște această trimitere, deloc involuntară, la Don Quijote și cavalerul său. Căutătorul unui ideal intangibil, cel ce trăia în lumea lui de minunate închipuiri, frumosul personaj care se dăruise sublimului, este oare în acord esențial cu Persoana Mântuitorului? Întrucât e vorba de un muzeu al Crucii.
M-am simțit invitat de către organizatori să văd în Hristos un fel de Don Quijote, un visător căutător al absolutului, al sublimului... Dar nu așa este Mântuitorul nostru! Adevărul, Calea și Viața nu sunt scorneli ale unui suflet de visător, ci însuși miezul Ființei și împlinirea căutărilor noastre cele mai omenești.
Don Quijote este un visător, el ne arată că avem fiecare în noi tendința căutării unei lumi sublime, în care marile valori cavalerești sunt la loc de cinste.
Dar putem compara pe acest minunat visător cu Domnul nostru? Și dacă da, până la ce punct/limită, totuși?

M-a necăjit mult și mă amărărște mai departe coborârea Domnului, prin acest anapoda al sugestiei, la condiția bătrânului cavaler. Frumoase însușiri are Don Quijote și poate că în secret sau mai pe față mulți îl îndrăgim. Dar oricât l-am îndrăgi nu avem cum să îl asemuim cu Domnul nostru Iisus Hristos. Don Quijote nu a înviat morții cu Puterea Iubitoare a Dumnezeirii, nu s-a jertfit pe Cruce pentru scoatere omenității din robia morții și nu poate fi asociat cu Sfânta Cruce, în orice caz nu în raportul în care se află Iisus Hristos cu Crucea.

În fine, pun punct aici mărturisirii mele și sper că ea a fost înțeleasă așa cum am intenționat să fie: un oftat de om necăjit, care se lovește nu doar de propriile neajunsuri păcătoase dar și de invitațiile neobosite ale unor oameni poate prea inventivi în a stârni confuzie, cu adevărat confuzie, cum zicea Alin, adevărat fiind de data aceasta...

Domnul să ne ierte pe toți și să ne dăruiască puterea de a viețui creștinește.
Îmi cer iertare dacă amărăciunea mea v-a indispus și pe voi. Mai degrabă am cerut puțină mângâiere, așa cum dealtfel am și primit pe un ton cald și suportiv de la Pelerinul, căruia îi mulțumesc acum. Doamne ajută, oameni buni!

Last edited by cezar_ioan; 02.05.2013 at 21:58:46.
Reply With Quote