View Single Post
Vechi 04.05.2013, 13:47:08
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Tocmai că spuneai că harul interior se dă după Cincizecime; acum o dai la întoarsă și spui că în cazul Mariei de fapt este înainte de Cincizecime. Și oricum văd că nu ești în stare să explici care este diferența între harul interior și cel exterior. Care har crezi dumneata că ar fi șters păcatul originar al Mariei dacă harul interior s-a dat doar după Cincizecime? Dacă era "harul exterior" înseamnă că acesta nu putea să îi șteargă păcatul originar pe care eventual îl avea prin naștere. Dacă era "harul interior" atunci te contrazici când spui că "harul interior" ar fi fost dat de abia după Cincizecime. Chiar nu vezi cum singur te contrazici?
Am explicat detaliat, am dat si link-ul cu spusele Sfantului Serafim. Eu mi-am facut timp sa si explic, pentru cine nu are timp sa citeasca sau nu intelege de prima data. Mai mult nu am ce sa spun in plus, doar sa repet mesajele. Daca vrei si tu poti intelege, daca citesti si mesajele.
Am si spus ca Fecioara Maria a primit mult mai mult decat orice pamantean, evident ca har interior. Dupa ce a acceptat harul a curatit-o si S-a intrupat Hristos in ea. Harul este o energie necreata, Hristos este chiar Dumnezeu. Citeste te rog surse ortodoxe si vezi ca aceasta e invatatura ortodoxa.
Problema in cazul invataturii catolice era alta, ca Fecioara beneficia de acest lucru inaintea intruparii Mantuitorului, adica fara ajutorul Sau (doar prin ceva retroactiv).
In cazul invataturii ortodoxe Fecioara a acceptat pe Hristos, e acelasi lucru ca in cazul primilor crestini, credeau si apoi se botezau. Gasim chiar ca unii credinciosi dupa ce au ascultat adevarul au primit direct harul, dupa aceea au fost botezati.
Harul a fost trimis de Hristos la Cincizecime, dar izvoraste din Sfanta Treime din vesnicie. Problema era ca oamenii nu il mai puteau primi in interior, din cauza firii cazute. Dar oamenii au ajuns in Rai si inainte de progorarea harului, Iisus i-a luat cand S-a coborat in Iad. Si talharul de pe cruce, tot prin credinta in Iisus a fost primul care a ajuns in Rai.
Citat:
În prealabil postat de Decebal Vezi mesajul
Împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos este împărtășirea și unirea cu Taina Euharistică, cu Hristos Cel jertfit, mort și înviat, înălțat la Tatăl, iar cele două nu se pun pe același plan. Maica Domnului, la zămislirea lui Iisus, nu s-a împărtășit cu Trupul și Sângele lui Hristos. Nu pot să văd de unde ai scos tu că ar fi mai mult, din punctul de vedere al harului mântuitor, sfințitor, decât Sfintele Taine; în acest caz, era cumva Maica Domnului "mai mântuită" decât alții, care beneficiază doar de Sfintele Taine
Bineinteles ca Maica Domnului este " mai cinstita decat heruvimii si mai slavita, fara de asemanare, decat serafimii". Nu doar fata de orice om, ci este mai presus de toti ingerii si toti cei creati. Hristos Dumnezeu nu are cum sa fie mai putin decat Trupul si Sangele primit la Impartasanie. Luand doar tehnic, stim ce se intampla cu o mama insarcinata si legatura ei cu pruncul nenascut, au schimburi reciproce, nu are cum sa stea fara sa se atinga de mama. Sa nu uitam ca Iisus S-a nascut de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria, nu doar de la Duhul Sfant.
Spunem ca Fecioara Maria era fara pacate dinainte de acceptarea lui Hristos, mai este numita si Biserica a Preasfantului Duh.
Predica Parintelui Cleopa: http://www.sfantulioanrusul.ro/invat...-domnului.html
"Si i-a spus chipul zamislirii, ca prin auz va fi. Duhul Sfant va veni peste tine si puterea celui Preainalt te va umbri. Pentru aceasta si Sfantul care se va naste din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema ( Luca 34, 35 ).
Ea s-a umplut de toate darurile Duhului Sfant devenind camara. "

Combatand eroarea catolica nu trebuie sa cadem in cealalta parte, sa spunem ca Sfanta Fecioara nu avea harul nici la Intrupare. E tot o eroare si asta.
Reply With Quote