Troparul Sfântului și Dreptului Iov, glasul 1:
Bogăția virtuților lui Iov văzând-o vrăjmașul drepților, a uneltit a o fura, și rupând turnul trupului, vistieria duhului nu o a furat; căci a aflat întrarmat sufletul celui fără prihană, iar pe mine și golindu-mă m-a robit. Deci mai înainte de sfârșit întâmpinându-mă, izbăvește-mă de cel viclean, Mântuitorule, și mă mântuiește.
Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Cetele israelitenești...
Stih: Sfinte și Dreptule Iov, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Văzând Biserica lui Hristos cu ochii cei înțelegători pe diamantul cel suferitor, împodobit cu cununa răbdării, prăznuiește cu veselie cântând: Să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.
Nici limba înțelepților, nici cugetul omenesc nu va putea să ajungă laudele tale, pentru că, limba cea nezidită a zis că ești cinstitor de Dumnezeu, fără de prihană și adevărat. Pentru aceea împreună cu tine, dintr-un glas strigăm: Să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.
Slavă Tatălui și Fiului și Sfântului Duh.
Gândind vrăjmașul pentru cel drept că este îngrădit cu bogăție, l-a cerut ca prin luptă să-l surpe și, luptându-se în silă cu dânsul gol, s-a surpat. Căci prin răbdare striga: Să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.
Și acum și pururea și în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Adunarea proorocilor te laudă curată, și cetele celor fără de trup te cinstesc pe tine, căci văzând pe Ziditorul tuturor că în chip de negrăit a ieșit din pântecele tău, cu netăcere îi strigau: Să cântăm Dumnezeului nostru că S-a preaslăvit.
Cântarea a 3-a. Irmos: Arcul celor puternici...
Lipsindu-te de iubiții tăi fii și de averea ta, ai rămas cu cugetul neînduplecat cântând: Bine este cuvântat numele Domnului meu.
Bogăția și sărăcia le-ai făcut materie virtuții, căci prin mijlocirea amândurora arzându-te, ca aurul de șapte ori, te-ai arătat prea lămurit.
Cu graiul femeii a năvălit la tine începătorul înșelăciunii șarpele, ca la cel dintâi zidit, dar nu s-a folosit la vicleșugul lui, acela ce s-a lăudat peste măsură.
Bucură-te Maică neispitită de nuntă, ceea ce ai încăput în pântecele tău pe Dumnezeu Cuvântul, și L-ai născut întrupat, ca pe Dumnezeu împreună și om.
Irmosul:
Arcul celor puternici a slăbit, și cei neputincioși s-au încins cu putere; pentru aceasta s-a întărit întru Domnul inima mea.
Cântarea a 4-a. Irmos: Auzit-am slăvită rânduiala...
Prea destulă pildă și stâlp însuflețit, și chip al virtuții, ni s-a arătat nouă înțeleptul și fără prihană Iov; căruia fă-ne râvnitori pe noi care strigăm ție: Slavă puterii Tale, Doamne.
Împlinitorul bunătăților loc de nevoințe a pus ție pătimitorule, descoperind deodată la toți strălucirea virtuților tale, care strigai: Neprihănite Iov prea fericite.
Dătătorul de nevoințe, Care este tămăduitor greșelii lui Adam, tămăduia și răbdarea și tăria sufletului tău celui fără de răutate, când erai în gunoi, Iov preafericite.
Luminându-te cu adevărat cu faptele cele bune, din zavistia vrăjmașului celui începător de rele, te-ai lipsit de toată averea, dând slavă Ziditorului tău, preafericite Iov.
Pe tine te lăudăm preamărită mireasă a lui Dumnezeu, ceea ce ești neispitită de nuntă, care ai născut cu trup pe Mântuitorul, și întru adevăr fără tăcere strigăm ție: Bucură-te părtinitoarea și lauda robilor tăi.
Cântarea a 5-a. Irmos: Cel ce ai răsărit lumina...
Mângâietorii întâmplărilor tale celor rele, adăugând odinioară rănilor și durerilor tale, ți-au împletit ție mai multe cununi, mărite Iov.
La întâmplările tale cele rele, vitejește te-ai arătat nebiruit, și întru bunătățile tale nu te-ai înduplecat la trufia cea fără rânduială, mărite Iov.
Zidindu-ți cetățuia sufletului tău nerăzvrătită, vitejește ai suferit viforul cel cumplit al vrăjmașului, mărite Iov.
Glasul îngerului fără tăcere ți-l aduce ție zidirea Fecioară. Bucură-te, Maică preacurată, a lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu.
Cântarea a 6-a. Irmos: Strigat-a mai înainte...
Ce minunează auzirea îndulcindu-se de cuvintele tale, căci te-ai arătat gură plină de taina Celui ce te-a făcut, și te-a învățat pe tine cu dumnezeiescul Duh.
Ca să vindeci durerea inimii celei întristate, vărsai din ochii tăi lacrimi de milostivire, părtinind pe săraci și pe văduve, mărite Iov.
Viața ta a fost cu evlavie și iubitoare de Dumnezeu; pentru aceea și moartea ta s-a arătat ție odihnă, și te-ai mutat către veselia cea fără de sfârșit, fericite Iov.
Rugămu-ne Născătoare de Dumnezeu preacurată, roagă pentru robii tăi pe Cel ce S-a întrupat din tine, căci pe tine singură te știm că ești nouă părtinitoare.
Irmosul:
Strigat-a, mai înainte închipuind îngroparea Ta cea de trei zile, proorocul Iona în chit rugându-se: Din stricăciune mă izbăvește Iisuse, împărate al puterilor.