Lumea isi cere iertare astazi f. des (ma refer la "lumea crestina" si nu la cea laica unde nu functioneaza acest protocol), atit de des incit de cele mai multe ori vezi in spatele actiunii nu smerenia si umilinta necesara unui asememenea act ci din contra, automatismul stereotip patat de mindrie sau interes .
Astazi tot crestinul ortodox abunda in a se autodefini "pacatosul" si a-si cere iertare odata cu fiecare expir . Dar daca iei acesti crestini la cel mai simplu scuturat , vezi ca nu mai ramien mare lucru de ei .
Chiar imi aduc aminte de parintele Teofil Piriian care trecind odata prin curtea minastirii a fost intimpinat de o mare de oameni care ii cerea " blagosloviti-ma pe mine pacatosul ... si pe mine tot pacatosul.... si si pe mine si mai pacatosul...." astfel incit parintele le-a raspuns : mai , dar ce este aici , concurs de pacatosenie ? Aveti grija ca pt. pacatul acesta de acum , de a va lauda cu pacatosenia voastra din cauza mindriei care nu va da pace , va va pedepsi Dumnezeu cu adevarat cind nici nu ginditi ! Luati seama la mindria voastra si la cum vorbiti !"
Revenind , daca ii incerci cu cea mai mica incercare pe acesti mindrii ortodoxi care in stinga si dreapta nu spun decit cit de pacatosi sunt ei si care au stereotipia verbala a lui "iata-ma", vom vedea citi mai ramin in picioare .
Parintele Paisie aghioritul spunea ca atunci cind gresesti cuiva trebuie sa ii ceri iertare de 3 ori , daca nu te iarta din prima . Dar daca nici a treia oara nu voieste sa te ierte , atunci tu esti eliberat de pacatul greselii asupra lui , iar el se face vinovat de pacatul neiertarii aproapelui si de mindrie.
Dar citi dintre noi stiu cu adevarat de cite ori este nevoie sa iti ceri iertare ? Mai nimeni , astfel incit , dupa prima cerere de iertare emisa dar neonorata , ortodoxul nostru mindru si intoarce spatele celuilalt si se afunda in nesimtire .
Mie insumi mi s-a intimplat sa fiu nevoit sa cer iertare unui frate in trei rinduri diferite (si nu in trei minute consecutive, caci atunci se cheama ispitire !) si abia sa primesc iertare .
Alteori eu insumi am iertat doar a 3 oara , cu intentia de a-l pune pe ginduri si a-l face sa constientizeze si mai bine gestul/pacatul sau ,avind surpriza sa vad ca exista destui frati care cunosc corect "ritualul" iertatii corecte dar si frati bolnavi de aparenta ortodoxa .
Insa si pt. unuii ca si pt. altii am considerat ca este doar treaba lor ca stiu sau nu ceea ce defapt este dator sa stie !