Citat:
În prealabil postat de sicsic
Încercările de tratare medicală, psihologică sau religioasă a homosexualității, în sensul că din homosexual cineva să devină heterosexual, au dus la lamentabile eșecuri în schimb efectele adverse sunt importante, mergând până la depresii severe urmate de suicid.
Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir
|
|
La concluzia asta am ajuns citind grămezi de cărți, broșuri, articole din reviste științifice, luări de poziții etc. în domeniul homosexualității sau domenii conexe lui. Mult mai multe decât v-ați putea aștepta. Nu cred că mi-a scăpat ceva cu adevărat relevant în acest domeniu.
Am citit cu interes articolul indicat (scris în anul 1996 și astfel cu informații perimate) și altele materiale aparținând aceluiași autor, Richard Fitzgibbons, în special o
scrisoare deschisă adresată episcopilor nord-americani.
O analiză detaliată a ceea ce am citit excede interesul de aici dar punctez ceea ce este de interes direct. Pentru restul, în măsura timpului disponibil și dacă nu voi fi banat pe acest forum, voi face un alt comentariu.
- Autorul, medic psihiatru, arată explicit că medicina tradițională nu are soluții pentru a rezolva nici măcar problema comportamentului homosexual, dară-mi-te problema mult mai dificilă a orientării homosexuale. Citez: “failure of traditional therapy to resolve homosexual behavior”. Până aici îmi dă dreptate în ceea ce susțineam privind “încercările de tratare medicală, psihologică … a homosexualității”.
- El nu-mi dă dreptate în ceea ce privește tratarea religioasă a homosexualității și, mai mult, pretinde că el însuși face minuni, este drept fără a folosi acest termen dar în mod indubitabil este vorba de minuni acolo unde apar vindecări miraculoase, pe care medicina nu le poate face, dar pe care le face credința în Dumnezeu.
- Pretenții de vindecări miraculoase, prin credință, în istorie, au avut mulți dar puțini au rezistat unei minime verificări, cei mai mulți dovedindu-se pur și simplu a fi escroci. De obicei bisericile privesc cu reticență pe făcătorii de minuni și adesea fac propriile verificări pentru validarea sau invalidarea lor. În cazul homosexualității, din motive cel puțin obscure ca să nu spun mai rău de așa, se pare că bisericile creștine nu doar că nu fac verificări ci chiar încurajează pe acești pretinși făcători de minuni. Neoficial, prin unii membrii ai lor, chiar trec, ecumenic (!), peste diferențele dogmatice și sunt gata să recunoască ereticilor puterea dumnezeiască de a face minuni.
- Verificările se impun cu atât mai mult cu cât, pe de o parte, știința s-a dovedit neputincioasă (așa cum explicit recunoaște Richard Fitzgibbons) și, pe de altă parte, unele pretinse minuni ale vindecării homosexualității prin credință s-au dovedit a fi mincinoase. Voi da un singur exemplu, celebru, care face în aceste zile deliciul presei:
Timp de vreo 20 de ani Anne și John Paulk au jucat comedia ex-gay, susținând că au fost vindecați, prin credință, de homosexualitate și că formează un cuplu căsătorit și fericit. John Paulk a fost timp de 6 ani președintele celei mai vocale organizații de pretinși foști gay, Exodus Internațional. Împreună au fost ani de-a rândul icon-urile mișcărilor anti-gay, protagoniștii unor filme documentare care promovau idea posibilității terapiei de conversie, autori și personaje ale unor cărți în acest domeniu, în anul 1998 au fost în centrul unei campanii de presă desfășurată în marile cotidiene din USA (finanțată de un grup de 18 organizații religioase), au participat la numeroase conferințe, interviuri etc. etc. În anul 2000 John Paulk, aflat la o conferință religioasă în alt oraș decât cel de domiciliu, a fost recunoscut într-un bar gay, în timp ce acosta un bărbat. Recunoașterea a fost posibilă în urma notorietății căpătate prin intensa lui mediatizare. Atunci a negat că ar fi în continuare homosexual. În anul 2012 o anchetă jurnalistică a dovedit că el era despărțit de Anne și că trăia cu un bărbat. În aceste zile în presă apar declarațiile lui : “Nu cred că terapia reparatorie schimbă orientarea sexuală, de fapt, ea face un mare rău pentru mulți oameni"; “Timp de mulți ani am rănit-o pe soția mea, din cauza mea homosexualității mele, deși neintenționat”. În ceea ce o privește pe Anne s-a dovedit că ea n-a fost niciodată lesbiană, ea fiind activistă anti-gay cu mult înainte de căsătorie și într-una din declarațiile ei din acea perioadă spunea că a încă din adolescență a avut atracții sexuale față de bărbați. Nu s-a putut niciodată face dovada că ar fi avut vreo legătură homosexuală de vreun fel. Anne Paulk chiar și după despărțirea de John, mințind, tot mai poza în soția fericită. Pentru detalii suplimentare puteți căuta numele lui John Paulk pe net.
- Richard Fitzgibbons, în scrisoarea către episcopi, aduce în sprijinul poziției sale un studiu efectuat în anul 2001 de către Robert Spitzer. Studiul acestuia, bazat doar pe intervievarea prin telefon a 200 de persoane indicate de către cei care susțineau că le-au tratat, a ajuns la concluzia că terapia de conversie de la orientarea homosexuală la cea heterosexuală poate da rezultate. La 11 ani după publicarea articolului autorul l-a retractat dând dreptate criticilor care subliniau carențele studiului tocmai în temeiul faptului că el n-a verificat realitatea declarațiilor. (Căutați numele lui Robert Spitzer pe net pentru detalii.)
- Poziția quasitotalității specialiștilor care afirmă imposibilitatea conversie de la homosexualitate la heterosexualitate (lor adăugându-li-se și Richard Fitzgibbons în ceea ce privește terapiile clasice), exemplul dat de cazul Anne și John Paulk (el nefiind deloc singular), retractarea făcută de către Robert Spitzer, declarația lui Alan Chambers (actualul președinte al Exodus International) că 99.9% dintre cei care au urmat terapiile de conversie nu au simțit nici o schimbare a orientării sexuale și și-a cerut scuze pentru sloganul organizației sale “Schimbarea este posibilă” etc. impune ca susținătorii tezei posibilității conversiei, chiar și prin intermediul minunilor, să facă dovada acestei conversii prin teste obiective nu prin anecdote.
- Atunci când Freund, în 1960, pentru prima dată a dovedit ineficiența terapiilor clasice în modificarea orientării sexuale a folosit un aparat, falometru, care determina reacțiile la stimuli erogeni dincolo de subiectivismul declarațiilor sau chiar declarațiile mincinoase. Subiectul terapiei uneori spunea una iar aparatul alta. Urmărirea în timp a subiecților și constatarea că ei continuau să aibă comportament homosexual a dovedit că aparatul avea dreptate și că ei fie se autoamăgeau, fie pur și simplu mințeau. Studiile ulterioare, când au folosit metode obiective de verificare a declarațiilor, au confirmat rezultatele lui Freund.
- Posibilitatea de a se face teste obiective există și chiar este mai perfecționată decât acum 40-50 de ani. Pe lângă falometre există detectoarele de minciuni, perfecționate în ultimul timp, precum și metode de scanare a activității creierului în prezența stimulilor erogeni. Există de asemenea posibilitatea elaborării unor teste psihologice în măsură să elimine în cea mai mare parte încercările de inducere în eroare. În scrisoarea deschisă adresată episcopilor însuși Richard Fitzgibbons subînțelege existența acestei posibilități atunci când el propune facerea unui screening printre preoții catolici pentru a depista pe homosexuali, efebofili și pedofili. Niciodată pretinșii vindecători n-au acceptat verificarea cu teste care să elimine subiectivismul declarațiilor, impostura sau pur și simplu minciuna. În lipsa verificărilor obiective, anecdotele spuse de către “vindecători” și “vindecați” precum și reclama făcută terapiei de conversie rămân în aceași categorie cu reclamele la crătiți făcute în emisiunile de teleshoping, dacă nu cumva jignesc reclamele la crătiți prin această alăturare.
- Nu se poate pune problema ca adversarii terapiei de reconversie să dovedească mai mult decât o fac, prin evidențierea unor cazuri în care s-a pretins că ea a reușit și care s-au dovedit minciuni, imposturi eautoam[giri temporare etc. Nu li se poate cere lor să analizeze toate cazurile povestite pe diverse siteuri, articole, broșuri sau de către diverși vindecători atâta timp cât subiecții nu se supun testelor, ba mai mult ei rămân sau sunt lăsați deseori în anonimat, așa cum face și Richard Fitzgibbons cu cazurile pe care le relatează.
- Au trecut 40 de ani de când homosexualitatea a fost scoasă dintre boli și pretinși vindecători și făcători de minuni, produc tragedii și contribuie la menținerea homofobiei (prin aruncarea calomniei “Puteți să vă schimbați dar nu vreți” în obrazul homosexualilor, cu corolarul “Nu cerețI dreptul de a trăi ca homosexuali, de a vă căsători etc.”). Sau produc dovezi științifice obiective ale posibilității terapiei de conversie sau sunt obligați să practice această terapie în afara profesiilor de psihologi sau de psihiatri etc. Începutul a fost făcut cu excluderea lui Lesley Pilkington din British Association for Counselling and Psychotherapy (pentru detalii căutați numele acesteia pe net). Cei 40 de ani ai rătăcirii prin deșert s-au scurs și în cazul terapiei homosexualității. Dacă bisericile vreau să și-i asume în lipsa validării științifice sunt libere s-o facă și, alături de exorciști, o să aibă și specialiști în tratarea homosexualității.
Dore cu titlu de nedumeriri personale: Bisericile ortodoxe nu mai neagă ereticilor posibilitatea de a face minuni și nu mai pune rezultatele lor pe seama puterilor diavolești?