Citat:
În prealabil postat de catalin2
..., tu dai doar rationamentul tau eventual si talcuiri proprii din Sfanta Scriptura.
Botezul are scopul de a primi harul, pe care oamenii nu-l mai puteau primi singuri, prin faptele lor. Harul e cel ce asigura si mantuirea, dar si vindecarea apoi a firii omenesti, ca omul sa poata face fapte de mantuire.
Asadar cand spunem ca botezul sterge pacatul stramosesc ne referim la stergerea urmarilor pacatului stramosesc, adica la imposibilitatea primirii harului. Cand scrie ca Fecioarei Maria i s-a sters pacatul stramosesc, spunem ca a primit si harul. Dar Fecioara Maria se considera ca oricum avea urmarea pacatului stramosesc, firea degradata si inclinatia spre pacat doar in stare latenta, pentru ca nu a facut pacate.
|
Mai rar mi-a fost dat să văd așa ceva.
Păi care raționament al meu propriu, usere Cătălin, că ți-am citat clar din Sfântul Apostol Pavel, pe care ți-l mai citez o dată:
Învățătura ortodoxă despre renașterea spirituală, aceea a "harului interior", este dată spre exemplu de sf. ap. Pavel în Epistola către Romani:
Noi care am murit păcatului, cum vom mai trăi în păcat ? Au nu știți că toți câți în Hristos Iisus ne-am botezat, întru moartea Lui ne-am botezat ? Deci ne-am îngropat cu El, în moarte, prin botez, pentru ca, precum Hristos a înviat din morți, prin slava Tatălui, așa să umblăm și noi întru înnoirea vieții; căci dacă am fost altoiți pe El prin asemănarea morții Lui, atunci vom fi părtași și ai învierii Lui, cunoscând aceasta, că omul nostru cel vechi a fost răstignit împreună cu El, ca să se nimicească trupul păcatului, pentru a nu mai fi robi ai păcatului. Căci Cel care a murit a fost curățit de păcat. Iar dacă am murit împreună cu Hristos, credem că vom și viețui împreună cu El, știind că Hristos, înviat din morți, nu mai moare. Moarta nu mai are stăpânire asupra Lui. Căci ce a murit, a murit păcatului o dată pentru totdeauna, iar ce trăiește, trăiește lui Dumnezeu. Așa și voi, socotiți-vă că sunteți morți păcatului, dar vii pentru Dumnezeu, în Hristos Iisus, Domnul nostru. (
Romani 6, 2-11)
Din text se vede foarte clar că
renașterea spirituală prin Botez (harul interior) este strict legată de moartea și învierea Mântuitorului.
Înainte de moartea și învierea Mântuitorului, sau cum am mai spus înainte de desăvârșirea operei de mântuire, nu exista propriu-zis Sfântul Botez și nici renașterea spirituală prin Botez; și prin urmare nici "harul interior", după sistemul de referință al lui Cătălin.
Fecioara Maria nu numai că nu a primit renașterea baptismală, dar nici nu avea cum să o primească, și asta este absolut evident pentru oricine abordează lucrurile chiar și din prisma unei logici elementare. Dar pentru userul Cătălin chiar nu îmi pot da seama de ce aceste lucruri atât de evidente lui nu îi sunt evidente. Dealtfel nici sf. Ioan Damaschinul, în acel citat pe care l-am dat, nu vorbește despre vreo renaștere spirituală, de vreun "har interior", ci vorbește de o
curățire a Mariei.
Acestea fiind spuse, dacă harul renașterii spirituale vine prin Botez, și dacă Botezul este în strânsă legătură cu moartea și învierea Mântuitorului, și vine de abia după aceste evenimente ale istoriei mântuirii, atunci Fecioara Maria nu putea primi harul interior, harul renașterii baptismale pentru că acesta este legat de Botezul în Iisus Hristos. Eu aici nu vorbesc despre ștergerea sau nu a păcatului, ci de harul Botezului, iar acest har, interior cum îi spui tu, nu putea să existe ontologic înainte de răstignirea, moartea și învierea Mântuitorului. Prin urmare Fecioara Maria nu a primit și nu avea cum să primească harul renașterii baptismale la zămislirea lui Iisus.