View Single Post
Vechi 09.05.2013, 12:06:52
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Noesisaa Vezi mesajul
Poate pun sare pe rana, dar poate ca asa si e? A fi mai in varsta nu inseamna ca si stii, cel putin teoretic, mai mult decat cel mai tanar.

Poate ai citit ce a scris Matei Visiniec despre ce impresie i-a lasat lui Pastele in Bucovina, unde s-a nascut acum 50 si ceva de ani, si unde nu a mai fost de Pasti de mai mult de 10 ani. S-a plans de "rigorism religios" fiindca nu mai e cum era in timpul comunismului, cand oamenii mergeau, luau lumina in noaptea de Inviere, apoi plecau acasa si veneau mai pe la 7 sa sfinteasca cosurile. Nu, acum se sfintesc cosurile la ora 4 dimineata, tre sa stai la slujba.... Cat habotnicism este azi, nu mai este cum era.
Nu reusesc sa-ti inteleg mesajul. Cum adica pleaca acasa si mai vin pe urma sa sfinteasca cosurile.
Eu nu stiu obiceiul din Bucovina.
1. La noi (in Bucuresti) nu erau cosuri. Poate ca era putin cozonac si oua.
Unde sunt eu acum sunt oameni din toate zonele si unele femei mai vin cu cos cu bunatati.
2. Stiu ca slujba de Inviere este foarte lunga. Dar 4 dimineata? Sau 7?
Multi nu rezista noapatea atatea ore, mai ales daca au si muncit peste zi, in loc sa doarma. Iar de copii ce sa mai zicem.

Marturisesc ca mi-este greu sa compar vremurile. Pentru ca nu mai stiu cum este acum in tara, iar in diaspora se mai fac si adaptari. Nu avem biserica la coltul strazii. Oamenii (cei cu masini) strabat zeci de km ca sa ajunga la o biserica romaneasca. Iar daca sarbatorile mai si pica separat si exista discriminare, asta este.
Cei care depind de transportul in comun nici nu pot sa circule noaptea (daca ne referim la Slujba de Inviere). In fine, sunt multe probleme.

Eu nu stiu ce anume ai vrut sa-mi spui cu aceste exemple.
Dar nu inseamna ca trebuie sa existe aici certuri si discutii. Fiecare om cu parerea si alegerile sale. Eu una te-am inteles atunci.