View Single Post
Vechi 09.05.2013, 12:43:59
sophia sophia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.06.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul

Fratilor , sora draga Sophia, cuvintul acesta care este pe rinjetul tuturor frondistilor si impotentilor prin rea vointa dar contemporani , este introdus in limba cu scopuri precise si cu adrese precise . Cine vrea sa se indulceasca cu el nu are decit , dar asta nu inseamna ca nefiind el din acea categorie este si vreun scapatat... Poate ca vreun schiopatat , da !
Voi, ce va doriti sa gasiti, de exemplu, in minastiri si in biserici , facatori de minuni si sfinti sau talmacitori si precauti ai bunelor maniere ?

Cit despre sora Noessisa : exemplul ei chiar cu ... Helmut Dukadam , nu arata decit cit de grava este incetatenirea unui ritual gresit , neragasit in tipic si trenat zeci de ani de zile . Nu este obligatoriu sa iti "sfintesti" cosul cu merinde , daca nu iti place tipicul bisericesc , poti sa te duci la cel care te tot grabeste si iti agita sufletul ca sa ti-l "sfinteasca". La biserica nu ramin decit cei care respira duhul bisericii !
Foarte simplu lucru ! Dar este cu atit mai rusinos pt. numele amintit cu cit el este mai batrin , si deci ar trebui sa fie si mai intelept, si cu cit se crede ca este mai culturalizat .
Dar sa nu itam vorbele de aur ale gheronului A. Boca : mai, pina la sfirsitul tuturor lucruirlor , putin oameni ajung ceea ce par a fi !
Ca de obicei te repezi sa dai cu bata, acolo unde nu este cazul. Poate ca ar trebui sa discutam pe un fir aparte si despre problema ta care te face sa fii asa cum esti/scrii. Ma rog.

Incerc sa-ti raspund pe scurt la cateva idei:

1. Am inteles din alte discutii ca esti de la tara. Si atunci este normal ca ai avut alta educatie si un duhovnic. In orase, mai ales alea mai mari lucrul asta era mai greu. Totusi am sa-ti spun ca ma duceam la biserica. Am fost si la manastiri. Am si Biblie si citesc destul si ma interesez.
Dar acum. In vremea lui "Ceasca" nu erau librarii cu carti de religie ca acum, nici internet.
Duhovnic n-am avut. N-am avut nici parohie. A fost candva, apoi a fost daramata sau mutata (nu stiu) si pe urma am aflat ca apartineam cu locuinta de una intr-o zona in care nu ajungeam.
Asa ca m-am dus pe la biserici pe unde am putut. Si am cunoscut un singur preot deosebit, un sfant. Dar acela nu era sever. Nu indemna la extrema.
Ai auzit de parintele Galeriu? Sau l-ai cunoscut? Ei acela era sfantul meu.

Problema cu duhovnicii si cu credinta in general este ca difera mult. Pentru ca difera oamenii. Am mai spus si o repet intr-una.
Fiecare om intelege altfel credinta si o traieste altfel. Unul da cu bata sau cere sa fie batut, altul dimpotriva.

Dau din nou exemplul tipic: parintele Cleopa (altul mai sever si mai dur n-am intalnit pe net) si parintele Galeriu. Te las pe tine sa le iei scrierile si sa-i compari.

Nu stiu cum este scoala azi si cum se face religia. Eu am avut parte de scoala foarte buna, care insa nu le-a mai convenit la generatiile urmatoare. O fi avut si unele lipsuri, dar am invatat mai multe generatiile mai vechi. Zic eu.
Imi imaginam ca la ora de religie se pot afla lucruri, mai ales intreba si explica.
ca ai timp de discutat cu unul care se pricepe.

As vrea sa nu mai imi tot aduci ca argument cititul din carti si Biblia si dusul la biserica. Ca daca faci asta nu inseamna ca esti mai luminat. Daca nu ai unde sa intrebi nelamuriri si nu ai unde sa-ti si descarci sufletul de dileme si probleme, tot ala ramai in veci.
Da, citesti, afli, te afunzi tot mai mult in mocirla nepriceperii si necunoasterii.
Caci in religie nu exista logica. Nu-i nici ca matematica, dar nici ca literatura. E ceva legat de suflet si imaginatie, de limbaj. Cine poate poate, cine nu...

2. Termenul "habotnic" :

"HABÓTNIC, -Ă, habotnici, -ce, adj., s. m. și f. (Persoană) care respectă cu scrupulozitate exagerată prescripțiile religiei; bigot. – Din rus. habadnik „membru al sectei religioase evreiești «Habad»”. " (sursa: dexonline)

La iudei se cheama "ortodox", iar la alte religii se cheama fundamentalist.

Este o extrema a religiozitatii care poate fi chiar daunatoare.
Nu ti-o fi placand tie termenul, dar el exista si atitudinea exista.
Cred ca stii la ce duce in lume acest extremism. Si cati oameni sufera nevinovati.

Si exista extreme in toate, in absolut toate domeniile. Si nu sunt placute si sunt chiar marginalizate de oameni. Ca e vorba de tocilari la scoala, sau de de habotnicul de la firma, sau din armata (vai cate se intampla si acolo din extremism militar), sau in religie, sau din politica. Extrema (de dreapta) este perceputa negativ.
Nici aia "de stanga" nu e mai grozava si ea poate aduce multe prejudicii, inclusiv umane.

De aceea este bine sa evitam extremele in orice. Si Iisus a indemnat la cumpatare si judecata. Dar unii nu sunt de acord nic cu El in privinta asta.
Aici este problema.

In credinta exista niste trepte, niste adaptari la persoana si situatii (ca in fond asta fac duhovnicii din cate am inteles) si nu se cer extreme. Nu se cere nici autoflagelare, nici moarte prin infometare, nici imbolnavire, nici sa fie toti numai calugari.
Fiecare (cu sau fara duhovnic) dupa puterea lui de intelegere si traire.
Daca unii trebuie sa se autoflageleze, s-o faca. Daca le ajuta sau le face rau, este alta treaba. Si ma refer la orice metode de autoflagelare.

Si rog pe toata lumea s-o lase pe Noessisaa in pace.

Eu de fapt altceva vroiam sa discut prin mesajul meu. Era vorba sa inteleg de ce exista anumite probleme de comunicare intre generatii pe un forum religios si cum sunt formati anumiti tineri care se exprima mult prea dur si matur pentru varsta lor. Vroiam sa stiu cum au fost ei formati in credinta si dac chiar ii reprezinta acest extremism.

Pe de o parte ii admir, pe de alta mi se pare periculos pentru ei.