Ce ne-am face, Sophia, fără copii și fără tineri? Și ce s-ar face ei fără adulți și fără bătrâni?
Nu vezi că așa a rânduit Dumnezeu lumea, cu trepte ale vârstelor, cu experiențe și schimbări, cu unele ciocniri și confruntări? Iar viața curge înainte, prin fiecare și prin toți...
Tinerii ne servesc în multe chipuri, mai întâi ca oglindă a propriei noastre deveniri, oglindă pe care nu o aveam atunci, la vârsta lor. Ne înțelegem mai bine prin ei, uneori cu duioșie, alteori cu regret amar sau cu groază, de-a binelea...
Problema nu e să îl luăm la socoteală pe tânăr și să îl întrebăm de ce e tânăr și de ce se poartă și gândește ca un tânăr. Ci să folosim prilejul ca să dăruim ceva, dacă am agonisit cumva. Și să ne îmbogățim perspectiva asupra propriei vieți.
Poate că ne-au rămas multe dileme dezlegate, poate am fost lași de multe ori și nu am optat, nu am ales. Au rămas în noi întrebări și ne-răspunsuri. Cearta din noi înșine, c-o fi aia, ba mai bine o fi asta, s-a ținut de noi ca râia și a crescut și iată, astăzi se aude hăt-departe...
Conflictele dinlăuntru (nonrăspunsul nostru la dilemele centrale ale fiecărei etape a vieții) se exprimă în conflictele dinafară.
Poate că tinerețea noastră cu ne-alegeri se răzbună azi, punîndu-ne la harță cu tinerii. Poate că alegerile noastre de ieri sunt în răspăr cu alegerile tinerilor de azi.
Nu suntem atât de diferiți între noi precum pare la prima vedere! Dimpotrivă, aceeași omenitate se oglindește în nesfârșite forme... Și se ia la gâlceavă cu ea însăși, vai, peste timp!
Măcar de ar ieși ceva bun de aici, Doamne ajută!
|