Cristos a inviat!
@Yasmina si ovidiu b.: excelente postari.
Acum, sa va povestesc ceva, ce este cit se poate de legat de topic: trei elemente:
1. O cunostinta a mea, trecuta bine de 60, ii numeste pe tinerii de 24-30 de ani "manji", la modul peiorativ, si in general nu are incredere in ei, aproape o ura. Oriunde se poate, ii sapa, indeosebi profesional.
2. Altcineva, un tinar de vreo 27 de ani, aflat intr-o relatie de multa vreme (relatie pe tipic mundan) detesta cu cerbicie ideea de copii si de a avea copii, si glumea (!!!!!!!!) zicind ceva de genul "poate desfac ca din greseala snurul de la rucsacul (ma rog, sacul acela care se pune fie in fata, fie in spate in care sunt tinuti copiii - nota mea) si daca a cazut...ups, asta e". Bre, sunt unul din ciudatii forumului, assentior, dar asa ceva m-a speriat de moarte, asa o "gluma".
3. Intr-o masina foarte aglomerata, asist la urmatoarea faza: niste pusti, nu cred ca erau inca la liceu, bombaneau foarte sonor, desi fara obsecnitati, pe tema faptului ca nu pot deschide niste geamuri, pen'ca "mosii astia nu suporta cuentul; cred ca respira o data pe ora".
Asa ca, frati si surori, exista un conflict, dar el poate fi rezolvat doar de tineri si anume tineri induhovniciti si intelepti. Da, ati citit bine. E logic: cei "batrini" (> 65-70) oricum sunt altfel formati, NU SE MAI POT SCHIMBA, si, ca sa fiu cinic si realist, oricum se vor duce curind. Cei care fac apologia senectutii pe forum habar nu au de capitolul Dreptului Iov din Tanakh (imi place mai mult denumirea iudaica a Vechiului Testament; in general sunt un filosemit patimas): chestia cu non-cauzalitatea obligatorie dintre "parul alb" si intelepciune/bun-simt/induhovnicire.
Batrinii sunt acaparati sau acaparabili cel putin, de un cult personal al unei inertii acerbe, un conservatorism gen "Doamne, chiar vrei sa creezi Lumile? Las-o asa, e mai frumos". Pina la un punct e de inteles, caci lupta entuziasta cu Universul, pentru cauze fie drepte si reale, fie imaginare si puerile, este ceva ce ai lasat in urma, la o virsta si in niste situatii in care poti ajunge super fericit/a ca, de data asta, ai ajuns la toaleta la timp. Trist, dar asa e.
Tinerii sunt, totusi, supusi unor clasificari si influente mai clare: daca nu sunt induhovniciti sensu lato, nu vor pretui viata, nici macar pe a lor cum trebuie, indifeent daca sunt sau nu "realizati" profesional, personal si financiar. In momentul in care nu vrei copii DOAR CA SA "ITI TRAIESTI VIATA", ar trebui sa iti tii fleanca cind marai pe tema unei populatii prea imbatrinite. Macar din simt de conservare a imaginii sociale, daca nu din logica si bun-simt. Eu le zic, din gluma+deformatie profesionala, la copii, uneori, "larve". Altii, nu le zic decit "copii", ceea ce nu ii impiedica sa ii omoare, citusi de putin, in treacat fie zis. Just. La mine e ciudat, poate. La altii, sa glumeasca pe tema propriului infanticid, e demential, cu siguranta.
Unii din noi sunt (relativ) tineri, dar iubesc banul si propria pozitia/clasa sociala, precum si ochelarii de cal subiectistivisti aferenti, de mama-mama, si-o apara furibund, nene. Altii, relativ batrini, au un bun-simt si echilibru, care te fac sa banuiesti cu destule procente pozitive unde vor fi asezati cind vor iesi din trup. Asa ca suntem toti sub efectele Seditiunii Neprietenului si Caderii Stramosilor. Tineri si batrini, deopotriva.
Last edited by Theodore_of_Mopsuestia; 10.05.2013 at 09:25:41.
|