Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
să ascultăm.
|
Ce vrei să asculți, nebunule?
Înșelatule, cine te crezi?...
Vezi-ți păcatele, omule mândru, și ascultă sfatul înțelept al surorii care ți-a strigat, oarecînd,
"Vindecă-te tu, mai întăi, doctore!..."
Da, da, da. Așa este, într-adevăr!
Mă smeresc prin harul Domnului și mărturisesc: așa stau lucrurile, da, așa și trebuie să stea mereu, ca harul să devină lucrător în omul păcătos, cu adevărat așa este.
Acum eu vin și spun: să ascultăm!
Înclin să cred tot mai mult că
urechea (auzul) e primul organ duhovnicesc trezit la viață de har, întru vrednicia lucrării vieții creștine.
Precum în lumea lui diafană, înainte de naștere,
fătul mai întâi aude ceea ce va vedea abia după naștere, așa și în viața bebelușului duhovnicesc:
înclin să cred că mai întâi auzim.
"Credința vine din auzite"... zic și eu acum, după ureche...:)
E un auz subțire, acesta...
O prezență
pe care nu o poți numi decât cu teamă multă: auzire...
O fulgerare de gând, lămurit sau abia ghicit, după cum îți e limpezimea sufletului, dorința, sfârșirea, duhul rugăciunii, al căinței, pacea...
Frate, când te rogi caută să iei o clipă aminte și să asculți, mi-a spus călugărul... Apoi m-a lăsat, sub binecuvântarea mâinii puse pe creștetul capului meu nerod. Am rămas nedumerit foarte...
Au trecut 3 ani de atunci, în care am cercat să cunosc duhul vorbei acesteia.
Am îndrăznit de multe ori să ascult. Cu teamă, cu îndoială, cu frica de iluzii sau halucinații, cu evidența duhului de înșelare.
Iar astăzi cunosc și cred și mărturisesc în Hristos că
Domnul ne vorbește necontenit, prin harul Lui, prin îngeri, prin sfinții la care avem evlavie, prin Măicuța Lui, prin preot, prin confrați, prin lucruri, prin propriul corp, prin întâmplări felurite, prin propria conștiință (ce ureche mare e această conștiință, în om!).
Dar noi nu suntem mai întâi orbi, ci surzi. Orbi erau iudeii care L-au răstignit pe Hristos.
Nu auzim, poate pentru că mai întâi
nu știm că suntem chemați să ascultăm.
Ce? Pe cine?
Cuvântul!
Lăudat fie în veci! AMIN+
P.S. Un exemplu: mă trezesc din somn și spun:
Doamne, cum să fac cu X? Că rău mă necăjește și mii de gânduri am din pricina asta și vreau să fac așa și așa, precum știi...
Apoi aud, clar, inconfundabil, lămurit și fără de timp:
"Iubiți-vă unii pe alții, precum Eu v-am iubit pe voi mai întâi..."
(Am transcris, evident, după... ureche. Doamne, iartă-mă! Și să mă iertați și voi, fraților și surorilor, de v-am greșit.)