În prealabil postat de Mihnea Dragomir
Fara indoiala ca si in acest caz, al "casatoriei formale" cum o denumiti (trebuie observat ca "formal" e inca unul dintre cuvintele care au cunoscut coruptia), putem vorbi pe deplin de o Taina. Astfel incat sotii sa nu se iluzioneze, zicand ca o casatorie nu a avut, de fapt, loc. A avut loc, fiindca o Taina este de ordin obiectiv si nu este ceva subiectiv care sa depinda de launtrul celui asupra careia se administreaza. Si spun "pe deplin" fiindca nu exista ceva ca o "Taina partial valida", ci o Taina este sau nu este: a avut cu adevarat loc sau a fost doar parelnica: ni s-a parut, doar, a fi avut loc.
Pe de alta parte, Tainele trebuie sa fie nu doar valide, ci si eficiente, adica sa aduca folosul pe care se presupune ca le aduc. Or, fiecare Taina are, pe langa tripla conditie de validitate, conditii particulare de eficienta. La fiecare dintre cele 7 Taine conditia de eficienta este dispozitia necesara a sufletului, dar ce se intelege exact prin "dispozitie necesara" variaza de la o Taina la alta.
Sa luam alta Taina: Sf Cuminecare. La aceasta, conditia de dispozitie necesara este ca sufletul sa nu imi fie in stare cazuta. Fiindca, daca nu m-am spovedit cum trebuie, ori daca am facut-o, dar am mai comis o traznaie de la ultima spovada, degeaba ma impartasesc. Nu se poate spune ca nu e Taina, caci e Taina valida: ceea ce iau este chiar Preasfantul Trup si Sange al Domnului. Dar e mai mult decat ineficient, e un sacrilegiu. Domnul nostru o spune clar, in Scriptura: osanda am mancat si am baut.
Un astfel de element, aproape de sacrilegiu, este si cand doi miri se casatoresc fara sa aiba pregatire necesara. Sufletul lor nu este in dispozitie necesara pentru a primi Taina cu folos, ceea ce e complet altceva decat a spune ca nu a avut loc casatoria.
Si ce inseamna, mai exact, conditia de dispozitie necesara a sufletului in cazul particular al Sacramentului Nuptial ? Prima conditie (vai, cat de des uitata!) este ca sufletul sa se afle in stare de har sfintitor. Spunem ca "ne pregatim din timp pentru nunta", fara sa bagam de seama ca ne preocupam de cordelutele care se infig in piept si nu de pacatele care sunt deja acolo. Nu uitati niciodata: doar doua Taine se pot face pentru sufletele moarte, spre invierea lor. TOATE celelalte cinci Taine se fac, spre a fi de folos, in stare de har sfintitor. Mirele care se duce sa se insoare fara sa se fi spovedit inainte este asemenea vanatorului care a uitat sa-si ia pusca. La vanatoare adevarata a fost, dar nu a prins nimica.
Tot de ordinul dispozitiei necesare este si credinta. Dupa cum am aratat mai la deal, credinta e baza a toate, a iubirii inclusiv. Sa nu uitam ca adevaratul savarsitor al oricarei Taine este Cristos. El ne asculta pacatele, El ne iarta. El ne impartaseste, fiind in acelasi timp Preot, Altar si Jertfa. Ei bine, tot El ne casatoreste. Savarsind Sfanta Taina, preotul actioneaza in persona Christi capitis, fiindca in general Dumnezeu actioneaza prin oameni. A te casatori fara sa crezi in Marele Arhiereu care te casatoreste, este ca si cand te-ai boteza fara sa-i slujesti Lui ca unui Dumnezeu si Imparat. Omule! Cat de folositor ti-a fost un astfel de botez, cat de folositoare spovada pe jumatate facuta si impartasania pe murdaritelea, tot atata folos vei trage dintr-o astfel de casatorie! Bolnav neintelept! Asa va trece viata ta, zicand ca ti-ai luat toate medicamentele la timp, cand de fapt le-ai inactivat pe toate prin umorile tale! Nu, nu indrazni acum sa spui ca nu erau adevarate, nu-ti complica situatia crezand ca doctoriile Bisericii sunt din creta, ci uita-te la prescriptia doctorilor, pe care nu ai respectat-o!
|