Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan
am înțeles că slujba prin care intrăm în Taină este doar începutul vieții întru Hristos.
|
Bine ar fi ca inceputul vietii intru Domnul sa fie mai din vreme, fiindca daca vom astepta sa ne casatorim ca abia dupa aceea sa vietuim intru Domnul ne asemanam unui pom care asteapta vreun cine stie ce rod inainte de a-i creste radacini.
Pe de alta parte, casatoria este bine sa fie vazuta ca un inceput, dar mai degraba in raport cu celelalte etape ale vietii decat in raport cu Domnul. Prea des, noi gresim vazand in casatorie o cireasa de pe tort, cand ea ar trebui sa fie blatul peste care se adauga celelalte elemente care fac ca tortul sa fie bun. Nu exista eroare mai comuna in privinta casatoriei decat aceasta. "Stai, mai intai sa am o situatie materiala stabila" spune el. Si nu se poate casatori acum, cat are doar o pozitie de
entry-level la multinationala careia s-a facut sclav, trebuie sa astepte mai intai avansarea. "Stai, mai intai sa imi termin studiile" spune ea, doar nu s-o casatori inainte de a-si fi predat lucrarea de post-doctorat, spre a fi primita la Academie. "Trebuie mai intai sa aveti casa voastra, pe urma sa va casatoriti, doar nu vreti dragoste la mansarda!" le spun si parintii lor, care ar trebui sa fie vocile lui Dumnezeu, dar sunt vocea lumii si a printului lumii acesteia.
Fiindca trebuie spus limpede: acelasi animal care ne indeamna sa amanam convertirea noastra, care e prea perfid spre a ne spune "nu te converti!", ci zice "traieste-ti tineretea, pe urma ai sa ai timp sa te convertesti!", acelasi animal care e prea perfid spre a spune "nu te impartasi!", ci spune "azi trebuie sa iti speli masina si sa duci pisica la doctor, ai sa te impartasesti maine", ei bine, exact acelasi le spune indragostitilor "inca nu sunteti pregatiti pentru casatorie. Nu aveti masina cu care sa mergeti in voiajul de nunta, casatoriti-va anul viitor!". Acestuia, sa indraznim a-i spune:
vade retro, Satana!, si, luandu-ne iubita, sa mergem in fata altarului Marelui Preot, spre a purta impreuna, mai usor si mai cu folos, crucea noastra. El este prea bun si a lasat in lume Providenta, un aspect al Spiritului Sau. Si, asa cum are grija de pasarile cerului si de crinii campului, va avea grija ca tu sa fii avansat la multinationala, daca iti este de folos. Va avea grija ca ea sa termine la timp o lucrare "Summa cum laudae" in cazul in care corespunde planurilor lui si nu planurilor vicleanului. Si, spre surpriza generala, s-ar putea sa apara si casa, mai devreme decat s-ar astepta multi, ori chiar si masina, daca nu pentru voiajul de nunta, atunci pentru dus copiii la botez. Toate acestea s-ar putea si sa nu apara, fiindca El nu numai ca nu ne-a promis doctorate, masini si case, ci ne-a spus clar ca vom duce lipsuri si ca vom suferi. Dar ceva ne-a promis: aceea ca, daca vom face voia Lui, vom fi fericiti chiar in lipsuri. Ei bine, chestia asta nu o poate face animalul. El ne da amaraciune, nefericire si urat, chiar la palat si cu limuzina parcata in fata. Fiindca nu exista nimeni care sa poata hrani sufletul nostru decat Cristos, pe cand Tatal Minciunii este vanzatorul de iluzii si amagitorul oamenilor.
Citat:
În multe privințe eu am rămas doar la ușă, chiar dacă, poate, uneori oi fi înaintat vreun pas.
Păcătuind, ne întoarcem la ușă (ori la poalele muntelui), mă tem... Dar căința și spovedania amănunțită pot fi un mare acumulator de energie pentru "salt înainte", concretizat în fapte pe măsură.
|
Mai rau decat le usa, pacatul ne azvarle dincolo de ea, acolo unde e intunericul cel mai dinafara si scrisnirea dintilor. Mai rau decat la poalele muntelui, pacatul ne infige sub el, in plin crater, acolo unde Vulcan, intr-o larma asurzitoare, forjeaza armele cu care se bat oamenii.
Pe de alta parte, cainta si spovada amanuntita nu numai ca ne intorc la usa, ci chiar mai sus de locul unde urcasem. Adica de genunchiul broastei, in cazul meu de exemplu. Spunea un parinte la o predica: daca pacatul de moarte inseamna ruperea franghiei de salvare care ne leaga de Salvator, in schimb Sacramentul Pocaintei este reinnodare ei. Si, e lucru stiut: la fiecare reinnodare, franghia se scurteaza putin, astfel incat vom fi mai aproape de Salvator si mai putin prada inecului in Marea Iluziilor.