Citat:
În prealabil postat de Theodore_of_Mopsuestia
Asa e. e de bunsimt ce zici, si totusi, se ajunge si la "razboiul cu martiri si minuni" uneori, la paliere mai incinse ale discutiei interconfesionale. Vezi reactia ortodocsilor hardlineri fata de miracolele d ela Lourdes sau Jasna Gora vs scepticismul multor catolici fata de Focul din Cer de la Ierusalim: "ba, minunile voastre sunt in cazul cel mai fericit o farsa umana jalnica, si in cel mai rau, inselare de la Vrajmas!".
|
Da, dar eu nu vorbesc de "hardlineri", ci de creștinii cu bun simț despre care îmi place să cred că sunt, totuși, majoritatea, și dintre catolici, și dintre ortodocși sau reformați.
Hardlinerii, creștini sau musulmani sau atei, ajung oricum, într-un final, să dea cu bomba în autobuz sau să-l aplaude pe ăla care a dat.
Eu zic că omul normal, dacă aude că:
1. un catolic a fost la Fatima și a văzut locul în care s-a petrecut Miracolul Soarelui;
2. un ortodox a fost la Ierusalim și a văzut Focul din Cer;
3. un musulman a fost la Mecca și a văzut Kaba;
și după aceea, ca o consecință, catolicul/ortodoxul/musulmanul s-a dus acasă, și i-a cerut iertare vecinului că i-a stricat gardul, și a mai dat și o bucată de pită sau doi euro unui sărac, se bucură.
Pe de altă parte, același om normal, dacă aude că:
1. Catolicul a fost la Fatima și a plecat cu convingerea că cine nu e cu Papa se duce în Iad;
2. Ortodoxul a fost la Ierusalim și a plecat cu convingerea că cine e cu Papa se duce în Iad;
3. Musulmanul a fost la Mecca și a plecat cu planurile unei bombe;
nu se bucură, ba chiar va crede că cei mai sus arătați nu sunt chiar normali.