Citat:
În prealabil postat de DragosP
Panourile fotovoltaice actuale sunt păcăleală:
1. Durata lor de viață în nici un caz nu e de 20 de ani: după 5, maxim 10 ani eficacitatea scade dramatic;
2. E nevoie de soare puternic pentru a genera ce zice producătorul în foaia de catalog;
3. De-a lungul duratei de viață generează mai puțină energie decât cea folosită în procesul de producție al lor. Sigur, clientul plătește energia aia la cumpărare, dar bilanțul energetic rămâne negativ.
Cea mai bună soluție e cea cu o turbină eoliană.
|
Nu am experienta cu panourile fotovoltaice, am vazut insa programul TV englez "Grand Designs" ( cateva dintre episoade se gasesc pe You tube) o familie, care isi construise o casa independenta energetic, avand atat panouri fotovoltaice, cat si o eoliana. Erau f multumiti de panouri, dar mai putin multumiti de eoliana. Spuneau ca eoliana necesita niste baterii pentru stocat energia. Si-au exprimat regretul ca nu au pus mai multe panouri.
In alt episod am vazut ca o familie avea instalate mai multe panouri, care nu numai ca le asigura propriul consum, dar puteau sa livreze surplusul de energie, castigand astfel o multime de bani. Nu stiu daca la noi exista aceasta posibilitate de a vinde energia produsa in surplus.
In alta ordine de idei:
In alt episod am vazut pentru prima data WC-urile (impropriu spus), care nu functionau cu apa, ci erau dotate cu un butoias, in care dupa fiecare folosire, se punea rumegus; iar in fiecare saptamana se golea intr-un loc special din gradina. Rumegusul are calitatea de a absorbi lichidul si mirosul. Ideea se pare ca provine din Australia. Ma mir ca nu se foloseste rumegusul si la noi la tara in acest scop.