- Considerați că după această minune Elena s-a schimbat duhovnicește, i-a folosit cumva această experiență?
- Ea și înainte era foarte credincioasă. Postea, îi plăcea să se roage, să participe la Sfânta Liturghie… Acum se vede că are o evlavie aparte față de Maica Domnului. Caută să o aibă permanent în preajmă, chiar și când doarme vrea lângă ea icoana Maicii Domnului. După ce nu a mai avut nevoie de căruț, am fost într-un pelerinaj în Moldova. La Mănăstirea Petru-Vodă a stat de vorbă cu Părintele Iustin: „Părinte, Maica Domnului a avut grijă de mine. M-a salvat!” „Știu!” „Chiar m-a operat!” „Da, știu!” „Dar să știți că icoanele mari mi le-a luat!” „Ei, lasă, nu te necăji, atunci când ai să mori ai să le găsești din nou!”…
Apoi am ajuns pentru prima dată la Mănăstirea Diaconești. Maicile au copleșit-o pe Elena cu dragostea lor și nu știau ce bunătăți să-i mai ofere. Iar Elena a început să le povestească: „Am văzut-o pe Maica Domnului! A fost la mine cât timp am fost internată. Și m-a operat, și mi-a zis că va fi bine. Știți cum era Maica Domnului îmbrăcată? Era îmbrăcată în alb, nu în roșu și albastru cum o vedem noi în icoane. La mine a venit îmbrăcată în alb, dar avea și puțin roșu pe margine…”. În acel moment, o maică a plecat și s-a întors cu o icoană în care Maica Domnului era așa cum o descrisese Elena. Măicuța i-a zis: „Elena, eu am pictat icoana cât tu erai în spital și aș fi vrut să fie în veșminte albe, dar nu-mi ieșea deloc, și de aceea am mai pus puțin roșu pe margine!”.
- Părinte, dincolo de vindecarea trupească, pentru fiecare dintre noi mai importantă este vindecarea sufletească. Câți oare dintre noi punem accent pe acest lucru, pe vindecarea sufletului?
Părintele Ion: - Aici este problema noastră, pe vindecarea sufletelor noastre trebuie să insistăm foarte mult. Datorită acestei slăvite minuni care s-a petrecut cu fetița noastră, eu ar trebui mai mult să mă schimb și să mă îndrept către pocăință, către Dumnezeu – că acest lucru presupune pocăința: îndreptarea noastră către Hristos, către Dumnezeu și către Împărăția Cerurilor. Și familia trebuie să înțeleagă că această slăvită minune s-a făcut tocmai pentru întărirea noastră în credință și pentru a ne schimba viața, a merge cu mai multă râvnă și dragoste pe calea poruncilor lui Dumnezeu.
- Părinte, în încheiere vă rog să adresați un cuvânt de întărire pentru cei care trec prin încercări grele, sunt deznădăjduiți și nu mai au nici o speranță că lucrurile se vor îndrepta…
- Niciodată să nu ne pierdem nădejdea în mila lui Dumnezeu! Cât de mari și grave ar fi problemele, necazurile, bolile, suferințele, ispitele – cât de mari ar fi, să nu deznădăjduim, că Dumnezeu este lângă noi, Maica Domnului ne apără, ne ajută să nu cădem pradă deznădejdii… Și să avem această încredere că Dumnezeu este mai prezent în momentele acestea de cumpănă, este mai aproape de noi decât atunci când nu avem o suferință, o durere, o ispită sau un necaz. Atunci se arată mila lui Dumnezeu, harul Său preasfânt – dacă și noi, cât de puțin, ne deschidem acestui har prin rugăciune și prin lepădare de tot ceea ce este rău în viața noastră. Să nu ne pierdem nădejdea! Maica Domnului este maică iubitoare de fii și știe necazul și durerea fiecăruia, și ea vine și ne ajută și ne ridică din această stare, ne pune pe calea cea bună…
Material realizat de Raluca Tănăseanu