Fără medicament să nu aștepți vindecarea
În toate și pentru toate așează Numele lui Iisus ca temelie, acoperământ, și podoabă, și nu te teme de vrajmași! Să te înfricoșezi doar dacă le faci pe toate fără Iisus.
Pomenește-L în tot locul pe Iisus, ca să găsești în toate neputințele medicamentul potrivit. Ai durere? Prin chemarea Numelui lui Iisus, vei găsi ușurare și lumină! Ai mâhnire? Cheamă-L pe Iisus, și mângâierea se va arata înlăuntrul inimii tale! Te cuprinde deznădejdea? Nu șovăi, pune-ți nădejdile în Iisus, și sufletul tău se va umple de îndrăzneală! Te năcăjesc gândurile trupești și te atrag plăcerile simțurilor? Primește focul mistuitor al Numelui lui Iisus, și aruncă neghina în cuptor! Te tulbură grijile lumești? Grăiește: "Luminează-mă, Iisuse, cum să îmi rezolv problema, și fă să mă port după voia Ta sfântă!" Și degrabă te vei liniști, și vei păși cu nădejde.
În toate și pentru toate așează Numele lui Iisus ca temelie, acoperământ, și podoabă, și nu te teme de vrajmași! Să te înfricoșezi doar dacă le faci pe toate fără Iisus. Fără medicament să nu aștepți vindecarea și înlăturarea putreziciunii.
(Avva Efrem Filotheitul, Sfaturi duhovnicești)