Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Nu am experienta cu panourile fotovoltaice, am vazut insa programul TV englez "Grand Designs" ( cateva dintre episoade se gasesc pe You tube) o familie, care isi construise o casa independenta energetic, avand atat panouri fotovoltaice, cat si o eoliana. Erau f multumiti de panouri, dar mai putin multumiti de eoliana. Spuneau ca eoliana necesita niste baterii pentru stocat energia. Si-au exprimat regretul ca nu au pus mai multe panouri.
In alt episod am vazut ca o familie avea instalate mai multe panouri, care nu numai ca le asigura propriul consum, dar puteau sa livreze surplusul de energie, castigand astfel o multime de bani. Nu stiu daca la noi exista aceasta posibilitate de a vinde energia produsa in surplus.
|
Deci cum functioneaza sistemul in lumea civilizata: panourile produc cat timp este lumina iar surplusul neutilizat de electricitate se livreaza in sistemul energetic national, contracost (se monteaza un contor special).
Seara, tu folosesti curent din sistemul national, eventual chiar la un tarif mai mic decat cel care il primesti pe cel livrat ziua.
In felul asta nu mai ai nevoie de acumulator, poti si castiga ceva bani, dar nici nu ai cu adevarat independenta energetica.
Da, se poate si la noi (teoretic) practic este mai dificil, am inteles ca ti se cam pun bete in roate de la cei care ar trebui sa preaia curentul (EON?) , iar investitia la costurile actuale pentru panouri inca nu renteaza nici macar pe termen lung (10-20ani) dar peste cativa ani, datorita subventiilor, sa scada substantial costurile panourilor si atunci s-ar putea sa renteze.
E bine si sa te orientezi din timp pe agricultura, macar de subzistenta.