View Single Post
Vechi 17.05.2013, 18:40:14
Decebal Decebal is offline
Banned

Data înregistrării: 19.07.2012
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Harul nu avea cum sa fie doar exterior la intrupare, exterior e ceva asemanator cu felul cum lucreaza ingerii pazitori. Cum sa fie exterior cand Iisus era in pantecele Sfintei Fecioare? Crezul spune "S-a nascut de la Duhul Sfant si din Fecioara Maria", Duhul Sfant este harul, harul a lucrat, harul a curatit-o si de pacatul originar, e o imposibilitate ce spui. Apoi Sfanta Fecioara este Nascatoare de Dumnezeu, Domnul Insusi era in pantecele Sfintei Fecioare. Cum sa fie harul in afara Sfintei Fecioare? Nu ar mai fi putut avea loc Intruparea din Duhul Sfant si din Sfanta Fecioara.
De fapt văd foarte clar, așa cum vede toată lumea, că nu ai adus nici un contra-argument la cele pe care le-am spus deja; nu faci decât să repeți aceleași clișee, și nu cred că am chef să îți dau din nou aceleași răspunsuri la care văd bine că ești incapabil să faci față.

Citat:
Surse ortodoxe sunt citate din catehism, sfinti, articole ortodoxe, etc. Altfel si adventistii spun ca ei scriu credinta dreapta, nu spun ca e gresita a lor. Tu spui parerea ta, ca sa nu fie doar a ta trebuie sa o completezi cu aceste surse.
Până acum, după cum ți-am mai spus, doar pe bază de surse creștine ortodoxe am scris. Doar că sursele ortodoxe din punctul meu de vedere nu se restrâng la ce înțelegi tu prin surse ortodoxe, și nici la modalitatea ta proprie și personală de a "înțelege" conținuturile surselor ortodoxe.

Citat:
In cazul Botezului nu spun nimic diferit de Catehism: http://www.credo.ro/catehism2.php?q=62 Tu spui ca nu e asa, din ce sursa?
Tu ai limitat botezul la ștegerea păcatului strămoșesc; dealtfel ți-am spus de mai multe ori acest lucru, dar am impresia că vorbesc cu pereții forumului. Acolo spune foarte clar: Botezul este Sfanta Taina prin care omul, (...) se naste din nou duhovniceste in Hristos si se face membru al Bisericii. Dupa Botez, duhovniceste omul este om nou, caci s-a nascut duhovniceste "din apa si din Duh" (Ioan 3, 5). Este referință foarte clară la renașterea baptismală, la care trimitea și Diadoh al Foticeii, renaștere duhovnicească, baptismală, în Hristos, care e făcută posibilă prin moartea și învierea Mântuitorului. Adică, pe înțelesul tău, "harul interior" acționează după lucrarea de mântuire săvârșită de Fiul lui Dumnezeu, altfel spus Fecioara Maria nu a primit renașterea spirituală la întruparea Fiului, prin urmare nici "harul interior" și deplinătatea harului. Nu spun prin asta că nu ar fi fost "plină de har"; termenul de deplinătate se referă la măsura harului, nu la existența lui.

Last edited by Decebal; 17.05.2013 at 18:42:32.
Reply With Quote