RUGĂCIUNE CĂTRE PREASFÂNTA NĂSCĂTOARE DE DUMNEZEU A LUI CHIRIL BĂTRÂNUL
DIN CONSTANTNOPOL
Preasfântă Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce ai născut pe Mântuitorul și Domnul nostru lisus Hristos, ceea ce voiești și dorești ca toți oamenii, întru slava unuia născut Fiului tău intrând, să te vadă pe tine, cea aleasă mai înainte de întemeierea lumii, unealtă a mântuirii neamului nostru.
Eu, netrebnicul și necuratul robul tău, te rog pe tine cea mai curată decât soarele și mai cinstită decât îngerii, primește rugăciunea mea și nu mă lepăda pe mine. Căci cer de la cugetarea'și așezarea ta cea milostivă și iubitoare de oameni să te rogi Fiului tău Celui milostiv, ca una ce ai îndrăzneală, pentru mine, păcătosul, ca să asculte întinata mea rugăciune pe care cu zdrobire și cu smerenie am făcut-o, și să nu o defaime pentru că iese din inimă spurcată, ci ca un îndurat și multmilostiv, prin rugăciunea ta, a Preacuratei Maicii Lui, să Se plece și, spre mine căutând, să mă miluiască și să-mi ierte mie toate păcatele mele, câte în toată viața mea am nelegiuit .
Așa fă Doamna mea Preasfântă Fecioară, iar eu îți voi fi ție dator să propovăduiesc de-a pururea măririle tale și darul tău cel negrăit, că binecuvântată si cu daruri dăruită ești în vecii vecilor. Amin.
Rugăciunile Sfinților Părinți publicate de Cuviosul Nicodim Aghioritul în APANTHISMA (Constantinopol, 1799), tradus e în românește la Mănăstirea Neamțul (1827)