View Single Post
  #5  
Vechi 19.05.2013, 15:28:59
Florin_cj Florin_cj is offline
Member
 
Data înregistrării: 10.04.2013
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Mesaje: 65
Implicit

Citat:
În prealabil postat de antoniap Vezi mesajul
Ma gandesc la Sfantul Luca, Arhiepiscopul Crimeii. Acest mare chirurg si savant, devenind mai intai preot, a continuat sa opereze bolnavii. Dupa hirotonie, mergea intotdeauna imbracat in rasa la spital.

In momentul in care i s-a luat icoana din sala de operatie, pe la sfarsitul anului 1921, a spus ca nu va merge la munca pana cand icoana nu va fi repusa la locul ei si a plecat acasa. Pe atunci, <<un asemenea ,,sabotaj'' era pedepsit ca o crima politica de mare greutate.>> p. 46

Refuzand sa se prezinte, din pricina scoaterii icoanei, la Societatea Stiintifica Medicala, unde avea de sustinut o comunicare, da ulterior urmatoarea declaratie:
,,Prezint Societatii scuzele mele pentru faptul ca nu mi-am prezentat comunicarea in ziua desemnata, dar asta s-a intamplat nu din vina mea, ci din vina comisarului nostru pentru ocrotirea sanatatii, in care s-a salasluit dracul. Acesta a profanat icoana.'' (Sfantul Luca, Arhiepiscopul Crimeii, Am iubit patimirea, p 47)
Sa avem ocrotirea acestui mare sfant.
A se vedea si :

SFANTUL LUCA AL CRIMEEI: “Am iubit patimirea”
Sfantul Luca s-ar fi dus la munca sa ii ajute pe cei in nevoie! El a vrut sa sublizieze ca Dumnezeu este mereu cu noi si daca el este acolo si salveaza oameni, o face pentru ca Dumnezeu l-a binecuvantat. A scapat din pricina credinte si a marturiei Lui Dumnezeu! Ortodoxia marturiseste prin icoana prezenta Lui Dumnezeu in orice loc, prin Sfintii care au fost binecuvantati sa ne vesteasca Cuvantul, prin cei care ii avem de urmat ca exemplu! Icoana este intru luare aminte, asa a fost de la radacini si sa nu ne ratacim careva dintre noi, sa credem altceva! Caci sta scris parafrazez: Nu sunteti voi mai depret decat pasarile cerului?!
Icoana este marturia vizuala si asa cum se marturiseste prin cuvinte prezenta Lui Dumnezeu in tot si in toate, se marturiseste si prin icoana! Rog sa nu se piarda acest aspect care sta la fundamentul Ortodoxiei si sa nu ne ratacim vreodata sa spunem ca icoana a facut, ci asa cum sta la radacini e drept sa spunem Dumnezeu a facut, pentru ca sa nu punem cele facute inaintea facatorului! Deci mesajul a fost intru luare aminte si marturisire a credintei fata de Dumnezeu in Duh si Adevar!
Stiu ca cunoasteti toate acestea mai bine decat mine, vreau doar sa subliniez cateva aspecte care mi se par importatnte pentru ca sa nu ne ratacim unii din noi! Si pentru ca sa nu poticnim pe cei care au o alta parere si ar crede altceva din acest gest!
Daca nu este bine ce am scris, e din pricina ca m-am ratacit si nu cunosc prea bine istoria acestui Sfant Luca, am vorbit din prisma principiului la baza caruia sta prezenta icoanei in viata Crestinului Ortodox!
O spun ca pe o completare, nu ca pe o critica:
„după cum chipul cinstitei și de viață făcătoarei Cruci, asemenea să se așeze și cinstitele și sfintele icoane, făcute în culori sau mozaic, sau din alt material potrivit, în Sfintele Biserici ale lui Dumnezeu, pe sfintele vase și veșminte, pe pereți și pe scânduri, în case și pe drumuri, și adică icoana Domnului și Dumnezeului, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, și cea a Sfintei Preacuratei noastre Stăpâne, de Dumnezeu Născătoare, ale cinstiților Îngeri și ale tuturor sfinților și cuvioșilor bărbați. Căci dacă vor fi văzuți mai des zugrăviți pe icoane, cu atât mai vii vor fi în fața respectivilor, care îi privesc, reînviindu-se memoria și dorul de prototipul lor, le vor săruta și le vor da închinarea cinstită, dar nu adorarea deplină, care după credința noastră se cuvine numai firii dumnezeiești" (Dr. Nicodim Milaș, Canoanele Bisericii Ortodoxe, vol. I, partea I, Tipografia Diecezană Arad, 1930, pp. 39-40).
Reply With Quote