<<Eu am cunoscut Oastea Domnului nu atât ca organizație, ci mai mult prin intermediul unor oameni reprezentativi. Eram proaspăt intrat la Patriarhie, în toamna anului 1948; deci se instalase regimul comunist. Nu știu dacă la acea vreme Oastea Domnului era sau nu formal interzisă, dar știu că l-am cunoscut la București pe Lascarov Moldovanu, care a fost un mare intelectual și un mare animator al Oastei Domnului și care, cu îngăduința Patriarhului Iustinian, mergea în Biserica Sf. Spiridon și vorbea credincioșilor la anumite ore, în afara spațiului liturgic. Așa am luat cunoștință, mai mult, cu Oastea Domnului, înainte de a o cunoaște din literatură și din mărturii directe.
Am stat în închisoare cu oameni care făceau parte din Oastea Domnului și care, realmente, sufereau pentru credință. Nu le mai țin minte numele. În închisoare, de multe ori, stai doar câteva ceasuri cu cineva într-o celulă și se fac schimbările.
În ceea ce mă privește, sigur că sunt un sprijinitor al Oastei Domnului și, în sensul creștin al cuvântului, sunt mândru că am intervenit de mai multe ori în favoarea ei. Pentru că Oastea Domnului a fost și se găsește încă sub semnele unor controverse din partea unora care n-o înțeleg suficient. Care mai mult se tem de ea decât o iubesc. Așa încât și în Sf. Sinod am pledat pentru ca Oastea Domnului să funcționeze sub umbrela ocrotitoare, sub binecuvântarea Bisericii Ortodoxe Române. De asemenea, am intervenit ca săptămânalul <<Iisus Biruitorul>> să poată apărea cu binecuvântarea Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Totodată, am încurajat și activitatea părintelui Vasile Mihoc, admirabilul profesor de Noul Testament de la Facultatea de Teologie din Sibiu, cel care este, într-un fel, duhovnicul și îndrumătorul Oastea Domnului.
Am cunoscut pe conducătorii Oastei Domnului la câteva ședințe pe care le-am avut, în special când s-a ivit grupul dizident al lui Suciu, și am intervenit puternic să despărțim apele. Pentru că, la un moment dat, din cauza grupului Suciu începuse să se creeze o stare de confuzie. Și eu am fost întotdeauna de principiul că un dialog real între două sau mai multe entități se face numai pe baza unor identități precise, bine definite.
Așa încât, din oficiul și răspunderea pe care le am, încurajez activitatea fraților ostași, sunt în legătură permanentă cu ei, îi văd și în timpul anului, nu numai când vin cu grămada să mă colinde de Crăciun – vin câte 120 – 140 și îmi face foarte-foarte mare plăcere să îi văd. Oameni liniștiți, cumsecade și care își propun, prin liber-consimțământ, să ducă o viață creștină mai elevată, mai controlată, și deci călăuzitoare către mântuire. [...]>>
ÎPS Bartolomeu ANANIA, Mitropolitul Vadului, Feleacului si Clujului – fragment din “Omoforuri – Arhierei ai Bisericii Ortodoxe Române, despre Oastea Domnului”, Editura Agnos -Sibiu.
http://www.oasteadomnului.ro/2012/ip...astea-domnului