Parintele Arsenie Boca despre tanarul bogat
Bogatul auzise că este viață veșnică. El o dorea din cauza bogăției sale, cu care dorea să fie veșnic. Aceasta se vede din tristețea cu care a plecat de la Cel Veșnic. Tanărul întreabă: ce are de făcut pentru a dobandi veșnicia?
Iisus îi răspunde scurt: poruncile. Tanărul, vrand să atragă atenția asupra sa, întreabă, care ? - și apoi puțin îi pasă dacă la urmă minte: „Toate acestea le-am păzit din tinerețele mele !" Și mai nădăjduia-și o laudă, de aceea mai și întreabă pe Iisus: „Ce dar îmi mai lipsește ?" Dar, în loc să primească o laudă înaintea poporului, primește o demascare. Zici că ai împlinit toate poruncile, că iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți; iată ai prilejul să dovedești cu fapta, lucrul care-ți mai lipsește: „Vinde-ți averile și le dă săracilor apoi vino de-Mi urmează Mie !"
La această întorsătură a lucrurilor nu se aștepta tanărul fariseu. Averile sale nu erau adunate din iubirea de-aproapelui, ci din averea de-aproapelui. Pe urmă averea, care nu era toată legitimă, cerea și certificat moral, recunoașterea cinstei și corectitudinei și toată slava deșartă, la care a trebuit să renunțe rușinat.
Cu această lecție „a plecat întristat".
Tristă bogăție. Pe urma întristării tanărului, Iisus arată marea piedică a lipirii inimii de bogăție, cu care nu se poate intra în împărăție. Ucenicii auzind întreabă înspăimantați: „Atunci cine poate să se mantuiască ?" - că fiecare are cate ceva pe langă inima lui. Dar Iisus le răspunde: „Ceea ce este cu neputință la oameni, este cu putință la Dumnezeu". Și Dumnezeu are multe posibilități de a dezlega inima bogaților de bogăție. Vinovăția bogăției e că ține inima omului legată aici, și deformează omul încat nu mai iubește pe oameni, ci se înarmează împotriva lor. Pentru „cinstitul" bogat, ceilalți oameni sunt „hoți". Bogăția mărește inegalitatea dintre oameni, care naște ura.
Atitudinea sufletului față de bogăție trebuie să fie ca a unui administrator al bunurilor altuia. Noi suntem iconomi. Cată vreme iconomi sim averile după legea iubirii de oameni, Stăpanul averii ne-o menține; dar dacă uzurpăm dreptul lui Dumnezeu, o pierdem și ne pierdem. Trebuie să fim cu avuția ca și cum n-am avea-o. „Cei ce se folosesc de lumea aceasta să fie ca și cum nu s-ar folosi de ea" (I Corinteni 7,31). Lumea întreagă, condusă după legi împotriva lui Dumnezeu, tot la Dumnezeu ajunge, dar la Dumnezeu ca „sfarșit" al lumii.
Parintele Arsenie Boca - Prislop, Dumineca XXX și a XII-a. 18.XII. 49