@zaharia_2009
1. Cand aveti ragaz, va rog frumos, puteti sa dati un exemplu (unul singur, nu mai multe) de o persoana<< iubitoare in sens real, clasic, traditional , direct din suflet, netagaduitoare a dogmelor,a codului moral (colectia canoanelor BOR) si a traditiei nemodificate a Bisericii Ortodoxe.>> !?
2. Chiar daca scrieti in ” chei mai zimtate” cred in continuare ca este nepotrivita(nefericita) exprimarea dvs. referitoare la Dumnezeu.
De obicei, evit sa intru pe topicuri in care se face prea multa vorbarie si nu se ajunge la niciun rezultat sau doar la tulburare. M-a hotarat sa va scriu situatia aparuta la Teatrul National din Timisoara cu spectacolul dupa piesa lui Nick Mancuso.
(In treacat fie spus, vad ca nimeni n-a tinut seama sau n-a comentat ce se intampla la Timisoara. Poate nu e important comunicatul: "Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei, Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Protopopiatul Ortodox Ucrainian – Lugoj, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, Episcopia Română Unită cu Roma – Greco-Catolică de Lugoj, Biserica Evanghelică Luterană Sinodo-Prezbiteriană din Timișoara, Protopopiatul Reformat din Timișoara, Comunitatea Baptistă din Timișoara, Biserica Adventistă de ziua a șaptea – Conferința Banat, ținând seama de solicitările credincioșilor și ale unor personalități ale vieții culturale din orașul nostru atașate valorilor creștine, își exprimă profunda părere de rău, nemulțumirea și îngrijorarea față de titlul piesei lui Nick Mancuso, jucată la Teatrul Național din Timișoara - "Dumnezeu e un mafiot”.>>)
Daca acolo s-a produs atata tulburare, inseamna ca orice rostire din aceeasi categorie poate provoca situatii asemanatoare.
Nu v-am acuzat de blasfemie; mi-am ingaduit doar sa va sugerez sa reveniti asupra postarii respective.
3. Cand raspund la un mesaj il citesc cu mare atentie, pentru ca sunt constienta de responsabilitatea cuvantului rostit si nu vreau sa jignesc si nici sa smintesc pe cineva.
4. Nu sunteti primul si cu siguranta nici ultimul care ma catalogheaza: idei moderniste, ecumenism etc.
Este dreptul dvs. si al altora care asa vad. Eu stiu cum sunt si raspund in fata lui Dumnezeu pentru faptele mele.
Daca nu raspund intotdeauna unor astfel de mesaje nu e pentru ca n-as avea ce sa mai spun sau pentru ca as da dreptate acelora care pe nedrept, ma „eticheteaza” astfel. Dar cred mai mult in liniste decat in asa- zisa dreptate.
Parintele meu duhovnic m-a sfatuit asa(nu la Spovedanie, pentru ca nu avem voie sa destainuim ce ne spune duhovnicul la Sfanta Spovedanie) : „Pentru linistea dumneavoastra si a familiei sau a prietenilor, nu cautati totdeauna dreptatea: pacea si intelegerea pretuiesc mai mult. Cel mai bine este sa va rugati lui Dumnezeu sa le arate El si sa le spuna El ceea ce dvs. n-o sa reusiti pentru ca n-o sa fiti ascultata.”
5. Ceva sperante am mai capatat cand cineva m-a „acuzat” de habotnicie (dvs. doar ati facut doar o referire, in treacat) ; nu poti sa fii habotnic si modernist in acelasi timp.
6. De cele mai multe ori postez citate din Biblie sau din Sfantii Parinti pentru ca nu am veleitati de teolog, nu am cunostinte deosebite – deci nu am ce sa transmit - si pentru ca mi-a placut foarte mult ce a spus la un moment dat Parintele Nicolae Steinhardt: <<Aceste subtilități teologice trebuie lăsate în grija cărturarilor competenți.>> DECI: nu sunt carturar competent, sunt doar un om obisnuit care incearca sa fie crestin.
http://nicolaesteinhardt.wordpress.c...goste-materna/
7. Poetul meu preferat, drag si potrivit inimii si firii mele este Ion Minulescu; de-a lungul vietii mele(sunt nascuta in 1948) am invatat sute de versuri de Minulescu. Si imi place si proza lui Ion Minulescu; mai putin cele cateva piese de teatru. „Corigent la limba română” mi-a descretit de multe ori fruntea si sufletul, facandu-ma sa râd in hohote. „Romanta cheii” vorbeste despre „cheia de la poarta verde”. <<Cheia ce mi-ai dat aseara – Cheia de la poarta verde – Am pierdut-o chiar aseara!....Dar ce cheie nu se pierde?......Cheia ce mi-ai dat aseara/ Am gasit-o prefacta/Intr-o cupa alba, plina/Cu vin verde de cucuta.>> ( Ion Minulescu, Scrieri, vol.I, Editura pentru Literatura, Bucuresti 1966, pag. 18-19).
9. Eu nu ”v-am pus la zid” si nici "nu v-am palmuit". Imi pare rau daca asa ati simtit. Daca avem pareri contradictorii nu inseamna ca ne luam la bataie.
Va multumesc pentru urari si eu la randul meu va doresc sa aveti parte de iubire si binecuvantare de la Dumnezeu.
10. Nu stiu ce ar insemna pentru dvs. sa-mi declar public credinta pe care o marturisesc.
Cu ce ar ajuta daca as trece-o la date”biografice”? Ar convinge mai mult decat ceea ce scriu? Cred ca ati vazut useri care se declara (si la date biografice): ortodocsi dar citeaza din Crezul greco- catolic sau altii (tot ortodocsi) care nu o cinstesc pe Maica Domnului sau, tot atat de grav, spun : <<te poți mântui și îți porți purta crucea urmându-L, imitându-L pe Hristos și fără ca să te închini unui lemn și fără să îi aduci ode, așa cum se face la "ortodocși" care personifică crucea în acatiste>>
Puteti sa explicati ce inseamna greseli impardonabile de dragul „bonjurismului”?
Ce inseamna bonjurist si bonjurism e usor de aflat: Traiasca Google! Dar, despre ce greseli impardonabile vorbiti?