View Single Post
Vechi 20.05.2013, 16:48:24
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Nastya Vezi mesajul
<<1. Despre pomenirea numelor
Prin pomenire, adică prin rostirea în cadrul unei rugăciuni către Dumnezeu a numelui propriu sau al altor persoane, se dorește împărtășirea harului și atragerea milostivirii lui Dumnezeu pentru cei pomeniți, după cuvântul tâlharului de pe cruce: „Pomenește mă, Doamne, când vei veni întru împărăția Ta” și al Sfântului Apostol Pavel, care zice: „Rugați-vă unii pentru alții”. Când persoana pomenită nu este prezentă fizic la locul pomenirii, prin rostirea numelui ei, credem că harul și mila lui Dumnezeu se revarsă indiferent de locul unde se află ea la acel moment.
2. Forme și modalități de pomenire
Pomenirea se poate face atât de clerici, în cadrul sfintelor slujbe sau în rugăciunea lor par&not;ticulară, cât și de laici, în rugăciunile personale.
Privitor la pomenirea la sfintele slujbe, în practica de zi cu zi a credincioșilor s-au împământenit mai multe feluri de pomenire. Corect se poate vorbi de următoarele feluri de pomenire:
• Sfânta Liturghie – este pomelnicul de vii și de morți care se pomenește în taină de către preot la rânduiala proscomidiei din cadrul Sfintei Liturghii;
• Acatistul – este pomelnicul de vii care se pomenește la ecteniile acatistului cu scopul strict de mulțumire sau îndeplinire a unor cereri (sănătate, izbăvirea de închisoare, îmblânzirea dușmanilor etc.);
• Sfântul Maslu – este pomelnicul numai de vii care se pomenește în cadrul tainei Sfântului Maslu, pentru sănătatea trupească și iertarea de păcate a celor pomeniți;
• Sărindarul – vine de la grecesul saranda care înseamnă 40 și este pomelnicul numai pentru morți, de regulă pentru o singură persoană, recent decedată, care se pomenește la Sfânta Liturghie până la parastasul de 40 de zile al răposatului.
3. Cum scriem un pomelnic
• Pe pomelnic se trec doar numele de botez și fără detalierea problemelor și dorințelor pentru care cerem sprijinul lui Dumnezeu;
• pe pomelnic se trec numai ortodocșii practicanți (cei care se spovedesc și participă regulat la Sfânta Liturghie), pentru că harul lui Dumnezeu nu lucrează împotriva voinței libere a necredinciosului;
• pe pomelnic credinciosul trebuie să scrie la ce fel de slujbă dorește să fie pomenit pomelnicul, iar pentru Sfânta Liturghie pomelnicul trebuie făcut pe două coloane distincte, una pentru vii și una pentru răposați, cu mențiunea „Vii” și „Adormiți”;
• ordinea înscrierii pe pomelnic este următoarea: preotul care a săvârșit botezul celui care dă pomelnicul; preotul duhovnic; nașii (de la botez și cununie); soț/ soție și copii; alte rude și apropiați.
4. Ce nu este permis la scrierea unui pomelnic
• Nu se pomenesc persoanele nebotezate, deci nici copiii avortați;
• nu se pomenesc vrăjitorii, descântătorii, ghicitorii sau cei ce practică magia albă;
• nu se pomenesc sinucigașii, apostații, ereticii, schismaticii, ateii sau masonii;
• nu se pomenesc la răposați dispăruții despre care nu avem certitudinea morții lor;
• nu se scriu nume de persoane vii pe pomelnicul celor răposați cu părerea că așa s-ar provoca moartea persoanei respective;
• nu se cere pedepsirea sau răul vreunei persoane considerate dușman;
• pe pomelnicul de la Sfântul Maslu nu se trec răposați;
• scrisul numelui pe toacă, pe limba clopotului etc. sunt lucruri vrăjitorești, care atrag osânda celor ce le practică.>>
Iarta-ma sora ca ma bag si eu asa, pe nepusa masa , in dicutia ta, dar imi place ce spui (despre sora Miha-Anca deja nu mai are rost sa fac aprecieri deorece o stiu de mult si o cunosc cum marturiseste Adevarul in orice imprejurare !) si am urmarit schimbul de idei cu Miha-A. si il gasesc f. folositor chiar si " profesorilor" suferiti si adulati sau nesuferiti ai forumului.
Textul acesta marcat de mine , desi incomplet , este f. binevenit iar eu (ca sa nu mai muncesc in plus) am sa-l scot la imprimanta (cu rugamintea de a fi deacord spre difuzare) si am sa-l inminez celor care ma roga sa ii pomenesc la vreo rugaciune sau sa le duc un pomelnic undeva(de vreo 2-3 ori am patit asa ceva), din dorinta de a cunoaste invatatura corecta a Bisericii Ortodoxe si de a evita pomelnicele negre, care nu sunt o raritate !
Totusi am sesizat la un moment dat ca te-a atins indulgenta si temerea nefondata ca daca ar fi sa respectam intocmai recomandarile BO pt. trecerea pe un pomelnic (si implicit pomenirea la slujbe) nu am mai avea pe cine sa trecem .
Totusi , nu fi asa de convinsa ! Crestinii care cunosc multe despre lumea ortodoxa si care se nevoiesc mult mai mult decit noi dar totusi nu intra pe site-uri "ortodoxe" ca sa "socializeze"... sunt destui de numerosi !
Pe deoparte, pe dealta , decit sa fie biserica arhiplina de tot felul de bonjuristi si itineranti, de oameni cu obiceiuri "de dumina", (pt. ca asa vor ei sa fie si nu vor sa-si puna sufletul pt. Hristos in mod total si etern) care sub o forma sau alta creaza tulburare, ispitire si smintire pt. ceilalti , mai bine suntem 30 de crestini dar care atunci cind ne rugam (vorba gheronului Cleopa) curge apa din grinda !
Sigur, stim ca Hristot ii asteapta pe toti, ii cheama pe toti, bla-bla-bla ... dar conteaza intotdeauna ce face practic fiecare si nu ce zice . Conteaza ca are liberul arbitru sa faca ce vrea si faptele pe care le face ! Pai de ce ne-a invatat Hristos sa observam, sa cercetam,sa apreciem, sa recompensam faptele cele bune si drepte ? Pt. ca insusi a zis : "Taci tu ! sa vorbeasca faptele tale !" Adica sa apreciem rodul fiecarui om dupa faptele sale ! Ca din fapte se cunoaste omul bun,. precum pomul roditor ! Ca daca ne luam dupa vorbele frumoase ale fistecui ... din vorbe , incepind cu mine si cu tine , toti suntem mari si frumosi si buni de laudat , dar dupa fapte ... ce mai ramine de noi ?
Si inca pe de o alta parte , indrasneala de a trece pe pomelnic orice vrei tu si cum iti vine tie , nerespectind invatatura BO, desconsiderind canoanele (pe care fie vorba intre noi, orice crestin ortodox are obligatia sa le cunoasca !) ispitindu-l pe preotul bisericii (care nu cunoaste anamunte despre fiecare om pe care noi il trecem) si pe Dumnezeu insusi (dupa aiureala ca : eu trec pe cine vreau si Dumnezeu va alege pe cine sa pomeneasca sau nu , ca El le stie pe toate !) se plateste cu sanatatea celui care are aceasta indrasneala si sesconsiderare fata de Ziditor.
Pai de aceea am spus eu aluziv la cei care fac ce vor ei si isi respecta canoanele lor si nu pe ale bisericii , cei care in mod voit privesc la Dumnezeu doar ca la un Mare indulgent si Omniiertator fara a-l considera in acelasi timp si Drept Judecator (deoarece cuvintul "judecata" nu le place si de aceea se feresc de el , il alunga din vocabularul lor ortodox)ca si-l inchipuie pe Acesta , in acest ultim caz, ca pe un factor postal din vagonul de tren , sortator de corespondenta in functie de destinatie pe masura ce trenul (timpul)merge si care alege el dupa cum stie el ce si cum !
Pai Dumnezeu este total, dar total altfeva decit aceste elucubratii !

In sfirsit , ma opresc aici dar repetind marturisirea : imi place (nu stiu cit conteaza acest lucru in general vorbind ?) cum privesti ortodoxia numai sa o faci tot asa pina la capatul tuturor lucrurilor si fara nici un pic de teama de a fi catalogata habotnica . Sa nu cedezi acestui subterfugiu deopotriva intelectualist si elitist ca si ignorant !

Last edited by zaharia_2009; 20.05.2013 at 16:50:48.
Reply With Quote