View Single Post
Vechi 20.05.2013, 21:58:51
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Implicit graba... schimba treaba !

Citat:
În prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
Iarta-ma sora ca ma bag si eu asa, pe nepusa masa, in dicutia ta, dar imi place ce spui (despre sora Miha-Anca deja nu mai are rost sa fac aprecieri deorece o stiu de mult si o cunosc cum marturiseste Adevarul in orice imprejurare !) si am urmarit schimbul de idei cu Miha-A. gasindu-l f. folositor chiar si "profesorilor" suferiti si adulati sau nesuferiti ai forumului.
Textul acesta marcat de mine , desi incomplet , este f. binevenit iar eu am sa-l scot la imprimanta (cu rugamintea de a fi deacord spre difuzare) si am sa-l inminez celor care ma roga sa ii pomenesc la vreo rugaciune sau sa le duc un pomelnic undeva la vreo minastire(de vreo 2-3 ori am patit asa ceva), din dorinta de a cunoaste invatatura corecta a Bisericii Ortodoxe si de a evita pomelnicele negre, care nu sunt o raritate !
Totusi am sesizat la un moment dat ca te-a atins indulgenta si temerea nefondata. Ca daca ar fi sa respectam intocmai invataturile BO pt. trecerea pe un pomelnic (de pomenire la slujbe) nu am mai avea pe cine sa trecem si implicit nu ar mai fi crestini care sa vina in biserica si la altar cu listute .
Insa nu fi asa de convinsa de aceasta existenta! Crestinii care cunosc multe despre trairea ortodoxa si care se nevoiesc mult mai mult decit noi dar care nu intra pe site-uri "ortodoxe" ca sa "socializeze"... sunt destui de numerosi, iar acestia genereaza suficiente pomelnice valide !
Pe deoparte! Pe de alta , decit sa fie biserica arhiplina de tot felul de bonjuristi si itineranti, de oameni cu obiceiuri "de duminica", (pt. ca asa vor ei sa fie, pt. ca doar atit le este suficient lor si nu vor sa-si puna sufletul pt. Hristos in mod total si etern) care insira pomelnice nerespectind nici o lege, care sub o forma sau alta creaza tulburare, ispitire si smintire pt. ceilalti in fel si chip, de multe ori chiar nebanuit... mai bine suntem 30 de crestini dar care atunci cind ne rugam (vorba gheronului Cleopa) curge apa din grinda iar ce dam la altar este dupa rinduiala sfintilor si parintilor BO!
Sigur, stim ca Hristos ii asteapta pe toti, ii cheama pe toti, etc,etc,etc ... dar conteaza intotdeauna ce face practic fiecare si nu ce zice . Conteaza ca fiecare are liberul arbitru sa faca ce vrea si faptele pe care le face ! Pai de ce ne-a invatat Hristos sa observam, sa cercetam,sa apreciem si sa luam aminte la faptele cele bune si drepte ? Pt. ca Insusi a zis : "Taci tu ! sa vorbeasca faptele tale !" Adica sa apreciem rodul fiecarui om dupa faptele sale ! Ca din fapte se cunoaste omul bun, precum pomul roditor ! Daca ne luam doar dupa vorbele frumoase ale fistecui ... eeee,din vorbe , incepind cu mine si cu tine , toti suntem mari si frumosi si buni de laudat , dar dupa fapte ... ce mai ramine de noi ? Adica sa avem faptele si vietuirea dupa invatatura BO si nu dupa cum socotim, sau poate mai corect, nu socotim noi ... inclusiv intocmirea de pomelnice ! Fara a ne teme de altceva ! Decit de a schimba viata si trairea in Hristos, cu cea in noi, in Domnul Om !
Si inca pe de o alta parte, ultima, indrasneala de a trece pe pomelnic orice vrei tu si cum iti vine tie , nerespectind invatatura BO, desconsiderind canoanele (pe care fie vorba intre noi, orice crestin ortodox are obligatia sa le cunoasca !) ispitindu-l pe preotul bisericii (care nu cunoaste in amanunt despre fiecare om pe care noi il trecem) si pe Dumnezeu Insusi (dupa aiureala ca : eu trec pe cine vreau si Dumnezeu va alege pe cine sa pomeneasca sau nu , ca El le stie pe toate !) se plateste cu sanatatea celui care are aceasta cutezanta si desconsiderare fata de Ziditor.
Pai de aceea am spus eu aluziv la cei care fac ce vor ei si isi respecta canoanele lor si nu pe ale bisericii , cei care in mod voit privesc la Dumnezeu doar ca la un Mare indulgent si Omniiertator fara a-l considera in acelasi timp si Drept Judecator (deoarece cuvintul "judecata" nu le place, ii infricoseaza, si de aceea se feresc de el, il alunga din vocabularul lor ortodox)ca si-l inchipuie pe Acesta , in acest ultim caz, ca pe un postas din vagonul de posta CFR, sortator de corespondenta in functie de destinatie pe masura ce trenul (timpul)merge si care alege el dupa cum stie el ce si cum din maldarul de scrisori!
Pai Dumnezeu este total, dar total altceva decit aceste elucubratii !
Grija ta si lucrarea ta si paza ta si paza poruncilor Lui sunt ale tale , iar lucrarea Sa este numai a Sa !
Lucrarea omului si a lui Dumnezeu nu sunt alambicate, dupa cum vrem noi, dupa cum vrem noi sa dam rasoleala fara socoteala..."las-o ba , ca merge-asa, ne-am obisnuit cu ea !". Ci ele sunt complementare : una linga alta , una in continuarea celeilalte, una precedata de cealalta, cu o anumita rinduiala, ordine... fara a fi facute coctail, carcalete, varza sau alambicate !

In sfirsit , ma opresc aici dar repetind marturisirea : imi place (nu stiu cit conteaza acest lucru, in general vorbind !?) cum privesti ortodoxia numai sa o faci tot asa pina la capatul tuturor lucrurilor si fara nici un pic de teama de a fi catalogata habotnica . Sa nu cedezi acestui subterfugiu deopotriva intelectualisto-elitist ca si ignorant !
Cind am postat acest mesaj eram in graba si l-am lansat necorectat. Se vede lesne .
In partea albastrita este facuta corectia necesara iar eu imi cer iertare pt. neglijenta practicata si va propun sa cititi aceasta versiune , de mai sus !