View Single Post
Vechi 21.05.2013, 18:32:39
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
Cele mai de jos sau adîncul existenței poate să se refere simbolic la direcția contrară celei la care am fost chemați, adică spre periferia Creației în întunericul cel mai dinafară, cît mai departe de comuniunea cu Dumnezeu. Noi sîntem invitați să ne înălțăm spre asemănarea cu Hristos, dar mulți aleg căderea, opunîndu-se și refuzînd scopul pentru care am fost făcuți.

Dacă e să ne gîndim la fizică, avem două variante.

1. Cele dedesubt sau cele mai de jos pot însemna un domeniu de stări energetice inferioare, pe frecvențe joase, care diferă de cele cerești, înalte. În iconografie, culorile dominante ale Iadului și demonilor sînt întunecate, cît mai spre negru sau uneori roșul e folosit. Roșul este într-un capăt al spectrului vizibil și ne trimite cu gîndul la foc și diavoli, pe cînd violetul este în celălalt capăt al spectrului vizibil și este culoarea îngerilor. De aceea călugării poartă pe aripile simbolice două dreptunghiuri violete.

Frecvențele joase pot fi semnifica și nelucrarea sau tinderea către static, în contrast cu frecvențele înalte care presupun mișcarea și activitatea. Este nelucrarea morții în locul lucrării vieții.

2. În modelul Pămîntului plat, nu se știe ce este dedesubtul său. Cînd în Biblie scrie despre SUS și JOS, în literă asta și înseamnă: deasupra și dedesubt. Sus sînt Cerurile, iar jos este Iadul. Este atît de simplu și totodată coerent cu Sfintele Scripturi. În modelul Pămîntului glob, noțiunile de SUS și JOS nu mai au sens. Nici cele de DEASUPRA și DEDESUBT. Mergînd tot în jos, ajungem poate în Australia și josul se transformă apoi în sus. Ceea ce dă de gîndit din punct de vedere al teologiei biblice. Iadul trebuie să fie undeva de la stratul de magmă spre centrul necunoscut al Globului, altfel se mută poate în gaura neagră din centrul galaxiei sau într-o zonă cu materie / energie întunecată. :)
Interesant. Totusi, exista si multe greseli in cosmogonia antica, biblica, mai precis. Nu cred ca tot ce este scris intr-o carte straveche, deci din vremurile cind magia neagra, pentru public "stiinta experimentala", nu sufocase simturile duhovnicesti si ratiunea, trebuie luat in serios. Calea de mijloc este cea mai buna. Doar nu crezi ce zicea nu stiu ce sfint ortodox, ca cica pasarile se nasc din pamint primavara, ca si broastele de altfel: sunt idei infantile, actualmente rizibile. Ideea cu Pamint plat este primitiva. Cind aveam 3-4 ani, nu credeam intr-o lume mai mare decit casa+gradinita, basca unde mai ma duceau ai mei. Presupun ca oricine la fel simtea/credea. Ei, cind crestem, ca indivizi si specie, in cunoastere, lucrurile devin mai complexe spatial si mai complicate duhovnicesc....
Reply With Quote