View Single Post
Vechi 22.05.2013, 13:27:38
Florin_cj Florin_cj is offline
Member

Data înregistrării: 10.04.2013
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
P.P.S. Gândul la lumea psihologiei m-a adus în zona unei contradicții: creștinii ortodocși scriu Numele Domnului cu un singur i? Disonanța cognitiv-afectivă care mă pândește, îmi șoptește să te rog: ori schimbi eticheta de ortodox de la numele tău, ori scrii Numele Domnului ca un ortodox, adică Iisus, cu doi i. Amândouă împreună nu se poate, că undeva palpită o minciună. Sau poate e o simplă neatenție, o eroare, acolo, involuntară?... Dar care să fie motivul ascuns al producerii ei?... Deh, dacă tot vorbim de psihologi!
Să fie același motiv pentru care în urmă cu câteva luni un forumist nu se mai oprea din urlat "Gooool!" de câte ori câștiga Galațiul? Tot ce se poate, săracul, că a fost banat dar tare mă tem că tot maniacal exaltat a rămas. De frica psihologilor, nu de alta, că dacă avea parte de nițică psihoterapie nu se mai repezea ca scos din minți să urle "Goool" în loc să își trateze golul interior.
Citat:
În prealabil postat de Florin_cj Vezi mesajul
Preotia
Taina prin care o persoană e consacrată în scopul de a săvârși toate celelalte Taine, ca reprezentant văzut al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, adevăratul săvârșitor al tuturor Tainelor.

Plasat nou prin Iisus Hristos si cei care indruma prin binecuvantarea Duhului Sfant!

Efectele : acestei Taine sunt transformarea legăturii dintre cei doi soți în una asemănătoare celei dintre Hristos și Biserica Ortodoxă.

sa se sacrifice unul pentur celalalt, adica sa traiasca cu Cuvantul Lui Dumnezeu, lasat noua prin Iisus Hristos! Sa nu minta, sa nu ascunda nimic unul de celalalt, sa nu prinda ura unul pe celalalt, sa nu se incerce unul pe celalalt. Astfel vor implini Voia Lui Dumnzeu si vor trai in pace, in liniste si nu le va fi frica la unul de celalalt, pentru ca vor avea incredere deplina unul in celalalt si nu se vor certa daca vor implini aceasta Voie a Lui Dumnezeu!
Ma tin de marturisirea credintei la subiect, dar vreau sa subliziez nemarturisirea ei din pricina gandurilor ascunse ale oamenilor!

Si nu cred ca am insistat pe psihologii, am dat cateva commenturi la niste subiecte deschise ceva mai inainte de altcineva!

Ma bucur ca imi scrii si te rog in continuare sa imi scrii, daca gresesc cu ceva, ba chiar iti multumesc!

Da imi recunosc dementa semantica in unele locuri am scris Isus in loc de Iisus, dar asta inseamna ca nu ai citit tot ce am scris, daca nu ai gasit locurile unde am scris corect din punct de vedere al cultului pe care il reprezint - Crestin Ortodox si nu o sa ma leapad din pricina asta! Mai sus am pus citate unde am scris, cu toate ca nu trebuia sa vin cu dovezi semantice pentru asta! Nu o sa schimb la status, decat daca as incepe sa ii mint pe utilizatori ca sunt altceva decat ceea ce sunt!
Iata de ce se scrie cu doi de ii, asta ca sa nu existe dubii:
Ortodocsii invoca doua motive pentru care folosesc numele IISUS (cu doi "i").
1. In limba greaca, limba in care s-a scris in original Noul Testament, apare (ca pronuntie fonetica) numele "Iesu Hristu", cu un "u" lung (in Hristu). Numele "Iesu" provine de la ebraicul (ebraica a fost limba originala a Vechiului Testament) "Jehosua", care inseamna "Jahwe (Dumnezeu) este Mântuitor" (Matei 1.21). In ambele cazuri numele incepe cu "Je", care in pronuntia curenta devenea un "i" lung. Motivul pentru care ortodocsii considera necesar ca in româneste sa se scrie IISUS in loc de ISUS ar fi pentru pronuntarea numelui cit mai aproape de forma originala.
2. In vremea lui Isus, numele acesta era foarte obisnuit in Palestina (cum ar fi la noi "Ion"). Teologii ortodocsi au considerat necesar sa foloseasca numele "IISUS" pentru Mântuitorul, pentru a se face distinctie intre IISUS HRISTOS si ceilalti oameni care aveau numele "ISUS". Deci, pentru a sublinia unicitatea lui Hristos.

Iti multumesc pentru sfat si te sfatuiesc si eu draga frate Ioan:
"23. Ferește-te de întrebările* nebune și nefolositoare, căci știi că dau naștere la certuri."

Last edited by Florin_cj; 22.05.2013 at 13:35:09.
Reply With Quote