Involuta valorilor
In legatura cu mamele adolescente, situatia este un pic mai complicata!
Aici ce pot sa spun mai sigur e cum era situatia in perioada anilor 90'', cand am facut liceul: de obicei in adolescenta, de la o anumita varsta- sa zicem 16-17 ani- in general majoritatea fetelor si baietilor isi incepeau viata sexuala! Totusi, era o anumita responsabilitate, in sensul de a folosi un banal prezervativ, pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuala sau a sarcinilor .
Apoi majoritatea baietilor, daca ne placea de o anumita fata, nu jucam la "doua capete""- cand eram cu o fata nu ne duceam si la altele! E adevarat ca fiind orasul mic ar fi fost si dificil- aici fiecare stia ce face fiecare iar "radio-sant"" functiona ireprosabil!
E adevarat ca pe atunci- mai ales intr-un oras mic ca Husul- nu se auzea de droguri sau etnobotanice. Cel mult mai erau unii cu tigara sau daca era vreun chef sau petrecere o bere sau un pahar de vin.
Inainte de a concepe un copil, este bine ca ambii parteneri sau soti sa vada daca pot asigura conditiile- atat materiale cat si spirituale- pentru cresterea si educarea lui. A concepe un copil in adolescenta, cand nu ai o meserie bine definita, un serviciu stabil si nici emotional si psihologic nu esti pregatita pentru asa ceva, mi se pare o greseala!
Din aceasta cauza zic ca e bine sa existe o anumita responsabilitate in relatiile sexuale (din partea ambilor parteneri) si folosit banalul prezervativ.
Daca totusi apare o sarcina, sub nici o forma nu trebuie facut avort! Aici o mare responsabilitate are si barbatul, in sensul de a o sprijini si sfatui pe femeie de a nu face avort si de a naste copilul! Dupa ce naste copilul, daca mama respectiva este adolescenta si nu poate asigura cresterea si educarea copilului, exista varianta adoptiei sau a incredintarii in grija statului.
|