View Single Post
Vechi 25.05.2013, 00:37:33
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Mă alătur și eu celor care consideră că astăzi ne aflăm în cel mai sumbru moment al istoriei. Posibil să nu fie ultima perioadă a omenirii, asta numai Bunul Dumnezeu cunoaște, însă mi se pare evident că fărădelegile oamenilor, adică ale noastre ale tuturor sunt fără precedent.

Din multele exemple pe care le-ar putea da orice om cu minim spirit de observație (de sine și de lume), mă voi opri la unul singur.
Lucrez în învățământ începînd cu vârsta de aproape 21 ani, așadar sunt în contact aproape permanent cu dinamica vieții copiilor și adolescenților din ultimii 25 ani. Totodată sunt și tată, iar în ultimii 13 ani am petrecut mult timp printre copii, prin parcuri, în grădinițe, creșe, școli primare, gimnaziu, precum și în alte instituții și locații destinate micuților.

Constatarea mea: răul și desfigurarea omului a pătruns în lumea inocenților într-un mod fără precedent până azi. Copiii de grădiniță au cunoștințe și simțăminte pe care cu greu le aveau chiar și adulții în perioada când eram eu copil și adolescent. Desenele animate sunt, în majoritatea lor, de-a dreptul monstruoase, hidoase, cu îndemnuri permanente la violență sau la religia nouă promovată de stăpânii acestui veac. Dumnezeu este bagatelizat și luat în răspăr în multe dintre (sub)producțiile pentru copii, astfel încât micuții sunt deja bine șterși pe creier și reprogramați. Crimele, violurile, abuzurile de orice fel, urletele și țipetele, bătăile și răzbunările sunt practicate tot mai frecvent și găsite ca pe ceva absolut normal. Drogurile și abuzurile de substanțe și de alte plăceri sunt considerate ca normale, iar copiii nu înțeleg pur și simplu de ce se tem atât de mult părinții și educatorii de astfel de lucruri. Este promovată domnia experimentării, cu orice preț, a celor mai bizare situații. Iar experiemntarea Dumnezeirii este văzută ca o aiureală și o bizarerie, în nici un caz ca pe o socoteală și o aspirație de om normal. Nimic mai caraghios decât să afirmi că suferi de depărtarea ta de Dumnezeu și că nădăjduiești să te apropii de pacea Lui, schimbîndu-ți orientarea sufletească, tânjind la reînnoirea ta în duh, întru Hristos.
Nu este zi să nu constat că, la întoarcerea acasă a copiilor mei celor mai mici, în vârstă de 3 ani respectiv 7 ani, parcă ne întâlnim ca extratereștri unii față de alții. Comportamentul meu și al lor este reciproc incomprehensibil și ne ia ceva timp până să ajungem la un numitor comun. Din fericire încă mai găsim drumul către o carte bună, o muzică frumoasă, o rugăciune, o șoaptă despre om și Dumnezeu, o împărtășire, o descoperire personală. Dar cât va mai dura aceasta?, mă întreb speriat adeseori... Soția este și ea întristată, trăind printre copii toată ziua, din zori până seara deoarece muncește cu 2 norme ca educatoare la o grădiniță de stat. Iar eu îi cunosc pe copii și de la un after-school unde predau șah elevilor de școală primară. Aceeași impresie, ca și la liceele unde îmi petrec după-amiezele, că actualii copii evoluează, pur și simplu, spre o conștiință și conduită stranii...
A devenit un lucru comun să vezi copiii de grădiniță în baruri, cârciumi, restaurante alergînd și jucîndu-se printre bețivi, distrîndu-se printre canalele televizoarelor cu mii de porcării, sub ochii propriilor părinți și ai altor adulți.
Consider că trăim o bulversare fără precedent a tot ce a fost ordinea viețuirii omenești pe Terra. Iar lucrul cel mai îngrozitor pentru mine este că nimeni nu mai ia foarte în serios sensul schimbării, că vocile celor ce încă mai susțin valorile de viață creștine sunt tot mai slabe, parcă tot mai îndepărtate și mai puțin credibile. Am simțământul că se predică în pustiu...
Totuși rămân un optimist. Cei care vor să se țină de rugăciune și de un mod de viață tradițional creștin și românesc, încă o pot face, într-un fel sau altul. Mucenicia unora dintre semenii noștri este însă, deja, evidentă. Războiul e total, s-a mutat direct în stradă, peste tot, la baionetă.
Eu așa cred. Chiar dacă pare sumbru, chiar dacă pe unii îi deprimă și vor zice că sunt prea pesimist, eu repet: aceasta e realitatea, mai dură ca oricînd și totuși cine e creștin rămâne optimist și liniștit. Se știa de la bun început că așa va fi. O știm cu toții din chiar Gura Cuvântului, a profeților și sfinților Lui. Destrăbălarea și orbirea omului contemporan îmi pare fără precedent. Cred că e mare plâns în Inima Cerului. Cred foarte tare că Tatăl nostru plânge amar de tot și de nespus. Dar, vorba lui Tudorică, astăzi: "Să ne bucurăm, tată, că astfel luăm chiar de la Domnul o mare lecție de răbdare și dragoste adevărată... Cât de mult poate să sufere Dumnezeu pentru noi! Și o face cu toți odată, simultan, nu numai cu unul sau doi, cum faceți tu și mama când suferiți pentru noi, când noi greșim și ne facem singuri rău după rău..."

Last edited by cezar_ioan; 25.05.2013 at 00:41:10.
Reply With Quote