Citat:
În prealabil postat de MihaiG
Cu alte cuvinte, nu mai admitem hirotesirea diaconițelor, deși Biserica Primară o primea,
|
Din moment ce suntem de acord ca hirotesirea diaconitelor este materie disciplinara (sau nu suntem de acord nici aici ?) rezulta ca Biserica are capabilitate de a admite sau de a nu admite acest lucru. Tot asa cum, in unele perioade si locuri, a admis pe lectori ca fiind clerici, iar in altele nu.
Citat:
de frică ca nu cumva creștinii să nu-și dorească și presbiteri sau episcopi femei, pentru că astăzi, creștinii noștrii sunt mai proști decât cei din primele veacuri,
|
Nu-mi dau seama daca crestinii de acum sunt mai prosti ori mai destepti decat cei din primele veacuri. Dar imi face impresia ca sunt mai inclinati spre neascultare si spre inovatie.
Citat:
iar noi n-am fi capabili să le explicăm cum devine cazul.
|
Asta e clar. Dovada cea mai buna este ca pe acest forum apar periodic oameni care isi spun crestini, daca nu cumva si ortodocsi pe deasupra, care sustin hirotonia femeilor. Si asta in conditiile in care, deocamdata, diaconite femei nu exista nici in BOR, nici in BC. Ati sesizat ca vreunul dintre ei, macar un singur caz, sa fie convins de contrariul in urma explicatiilor primite ?
Si invers: vedem cata consternare produce situatia in care femei exercita functia de lectorite si citesc Apostolul.
Dar, de fapt, dv nu ne-ati spus de ce sustineti necesitatea ca regula ce prevede ca diaconii sa fie barbati sa se schimbe ? Numai din motive de "arheologie biblica", sau, de fapt, sunt si alte motive ?
Citat:
Haideți să fim serioși, o asemenea argumentație nu face decât să sprijine ideea unui soi de dictatură misogină în Biserică.
|
Razboiul acesta al sexelor, cu aspectele lui precum misoginia, misandria, feminismul, este strain Bisericii. Ca si spiritul dictatorial, inteles ca domnie a bunului plac si capriciului. Ca trebuie sa existe disciplina si ascultare in Ecclesia Militans, e altceva: dar vorbim de ascultare in iubire, in care cel care este ascultat e servitorul celui care asculta.
Prin urmare, ideea de "dictatura misogina in Biserica" este cu totul straina milioanelor de adevarati fii si de fiice care o alcatuiesc si o frecventeaza, dintre care fiicele reprezinta majoritatea.
Iata aici pe forum, unde suntem un mic univers: cine sustine ideea de dictatura misogina in Biserica ? O utilizatoare care spune ca e cantareata la strana, dar pune intrebari de cateheza primara si e mereu nelamurita. O "Gica contra" in timp ce numele ales de ea inseamna: "intelepciune". Un fost ortodox care se declara, acum, ateu. Mai era o userita feminista, cea mai mare apologeta a hirotoniei femeilor, dar nu ne-a mai onorat cu prezenta. Si cu dv, in cadrul uneia dintre crizele periodice de credinta.
Dar marea majoritate a utilizatorilor ortodocsi, barbati si femei, nu percep ceva gen "dictatura misogina". Probabil ca ei privesc cu circumspectie si hirotesirea femeilor in diaconat, fiecare gandindu-se la ceea ce ma gandesc si eu: ca acest lucru va da apa la moara celor care, simtindu-se mai stiutori decat Biserica, ii explica Bisericii ce sa faca, in timp ce se indeparteaza de ea.
Citat:
Spuneți-mi, formula rugăciunii folosită la tunderea în monahism a monahilor este identică cu cea folosită la tunderea în monahism a monahiilor ? Dacă nu, de ce oare ?
|
In Biserica apuseana nu se mai practica, de regula, tonsura, cu exceptia comunitatilor traditionaliste. In Biserica rasariteana, nu cunosc sa fie diferente. Cel putin cartea care randuieste slujba, Euhloghion-ul (in limbaj pravoslavnic: "Molitvelnicul") nu stiu sa mentioneze diferente.