View Single Post
Vechi 28.05.2013, 14:14:40
tot-Laurentiu's Avatar
tot-Laurentiu tot-Laurentiu is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.11.2008
Religia: Ortodox
Implicit

Un alt aspect mai putin discutat este faptul ca atunci cand citesti o carte, duhul in care a fost scrisa de autor in multe cazuri il poate influenta pe cititor chiar daca cititorul nu sesizeaza aceasta influenta, ea fiind mult mai subtila cu atat mai mult pentru un om neinduhovnicit.

Aceasta am citit-o la mai multi parinti harismatici dar nu mai tin minte exact la cine:
Parintelui Arsenie Muscalu punandu-i-se o intrebare asemanatoare a dat un raspuns foarte lamurit:

Intrebare: Spuneti-mi: toate valorile cultivate in emisiunile de radio, tv, presa, si in marea majoritate a cartilor laice, nu sunt niste sfaturi ale necredinciosilor? Toate acele lucruri izvorasc din credinta sau din trairea unei vieti duhovnicesti?

Parintele Arsenie M.: Sa stiti ca noi, citind o carte intram in comuniune cu autorul, cu toate simtirile si gandurile lui. Daca a avut ganduri si simtiri sfinte, hranite in el de harul dumnezeiesc, ni se transmit si noua. Daca a avut o viata ticaloasa, pacatoasa, simtiri pacatoase va pata si sufletul nostru. De aceea am spus ca trebuie foarte mare discernamant.

Ceva asemanator am citit la Parintele Lavrentie Sovre despre purtarea hainelor second hand:

O creștină avea ispite trupești și nu știa de unde îi vin. Ea era fecioară. Și părintele o tot întreba ba de una de alta și până la urmă a întrebat-o:
„Nu cumva porți haine cumpărate la mâna a doua?"
„Da, a zis ea".
Și părintele a zis:
„Așa cum hainele pe care le poartă sfinții, poartă sfințenie și sunt vindecătoare, tot așa și hainele pe care le poartă păcătoșii, poartă păcatele în ele și sunt dăunătoare".
Și ne zicea să nu cumpărăm haine sau încălțăminte purtate de alții, că ne încărcăm cu păcate străine.

Last edited by tot-Laurentiu; 04.08.2016 at 01:30:42.
Reply With Quote