Da, Cătăline, sunt de acord cu tine și aș vrea ca din 14 000 de preoți să fie doar 6-7 nedemni de vocația lor; n-ar fi bai mare. Necazul e, însă, că pe unde trăiesc eu (București) și pe unde călătoresc (mai prin toată țara) lumea nu vorbește de bine pe preoți, ca să mă exprim decent. La noi preotul e prea ades personaj de poveste, nu doar în literatură...
Uite, pe scara blocului în care locuiesc, abia dacă deschid ușa preotului câteva familii... Și aud deseori multe cuvinte grele la adresa preoților (odată, furat de un elan întru dreptate și adevăr, admonestînd un domn că vorbea urât despre preoți în mijlocul unui public de "credincioși" care se hlizeau, era să iau bătaie mare, sireaca spinarea mea), deși parohul nostru cred că face parte dintre cei care își merită numele de preot. Oamenii, însă, aud și văd și pățesc lucruri de poveste, de multe ori. Semn că harul preoțesc nu este purtat cum se cuvine de mulți dintre slujitori? Umblă vorba prin București, pe ici pe colo, că harul s-ar fi luat de la preoți și s-a dat mirenilor credincioși. Auzi vorbă!... Să fie doar scorneala satanei? Ispită mare, în orice caz...
Iar la facultatea de Teologie, atât cât cunosc eu atmosfera locului, să mă ierți dar nu prea miroase a tămâie și mir, decât poate de la sprayuri... Facultatea este încă văzută de mulți ca sursă de lansare către câștig și viață îndestulată, asta fiind deja tradiție în învățământul nostru teologic. Din nenorocire.
Pe de altă parte, situația preotului este cu adevărat dificilă: prins adeseori între ciocan și nicovală, presat de sus să strângă venituri (pentru acoperirea cheltuielilor, chipurile) și de jos să facă pe plac poftelor și părerilor "credincioșilor", preotul e silit la mare diplomație...
Credincioșii umblă prea adesea după semne și minuni, caută miraculosul, magicul etc. Ce chiloman și ce încurcături pe la botezuri, nunți și înmormântări... Un circ balcanic de toată frumusețea. Iar la Spovedanie, vecernii, Maslu, bisericile-s goale. Vorba unui părinte: "fără babele astea surde, de care râdem noi ca nerozii, s-ar prăbuși bisericile de singurătate..."
Dacă tendința boborului credincios nu e satisfăcută, apar bombăneli și scorneli, cârteli de tot felul, sforării și proteste de poveste...
Colac peste pupăză, de parcă n-ar fi destulă sminteală în rândul lumii, vine și presa cu tulburările ei, cu pohta ei de scandal, pentru rating.
Și tocmai în acest context auzi sau/și vezi câte un preot beat criță sau de strajă-n crâșmă, unul cu amantă sau cu nevastă cu amant în văzul lumii, altul cu un nesimțit de Merțan în curtea bisericii și cu ditamai viloiu, altul prins cu bișnița etc. etc. Nu mai vorbesc de șpăgarii de sus, care nu se mai jenează să recunoască, public, că au primit șpagă. Vezi cazurile televizate anii trecuți.
Grea haina preoției, tare grea.
În fine, să ne rugăm pentru preoții noștri să treacă peste toate ispitele și necazurile de care nu sunt lipsiți. Păcat că se aude cam rar vorba veche, românească, pe care preoții o ziceau pe la noi: "Fraților, rugați-vă și pentru mine!" Mulți însă, cred că se roagă și fără îndemn, nu doar la Sfânta Liturghie. Din prinosul inimii.
Last edited by cezar_ioan; 29.05.2013 at 03:45:49.
|