Având în vedere cele scrise mai sus, voi aduce în atenție două expresii artistice ale Pogorârii Duhului Sfânt care exprimă chiar mai bine, din punctul meu de vedere, ecleziologia Ortodoxiei și trăsătura autentică a acesteia, sobornicitatea.
Este vorba în primul rând de un mozaic din sec. XII de pe un dom al Bazilicii Sf. Marcu din Veneția, făcut cu aur, argint și alte metale prețioase, și care arată pe Duhul Sfânt în centru iradiind asupra Sfinților Apostoli la cincizecime. Mozaicul exprimă centralitatea Duhului Sfânt în Biserica lui Hristos, precum și unitatea sobornicească dată de Duhul Sfânt comunicat soborului apostolic. Astfel se exprimă și poziția teologică a Bisericii lui Hristos, pe care am întâlnit-o până acum, anume a faptului că "vicarul" lui Hristos este în mod esențial Duhul Sfânt, pretențiile primațiale așa cum sunt văzute de Sinoadele de la Florența și de la Vatican fiind astfel considerate nejustificate și alăturea de ecleziologia autentică a Bisericii Creștine.
Mozaicul (
prima imagine atașată), precum și poziția ortodoxă, se poate vedea mai bine la paginile
Mozaicul Pentecostului de la Bazilica Sf. Marcu din Veneția
http://iconreader.wordpress.com/2013...-of-san-marco/
http://iconreader.files.wordpress.co...sunderfeet.jpg
Icoana Pogorârii Duhului ca icoană a Bisericii
http://iconreader.wordpress.com/2011...of-the-church/
Citat:
The Apostles are seated as equals, with no individual among them taking the central seat of authority. They don’t need to. Their unity as the Body of Christ is sustained through the real “Vicar of Christ”: the Holy Spirit.
|
O pictură bisericească (
a doua imagine atașată) asemănătoare acestui mozaic este la Paraclisul Sf. Grigorie Palama de la Univ. Politehnică din București, vizibilă la pagina
http://www.razbointrucuvant.ro/wp-co...riePalama.jpeg