View Single Post
Vechi 29.05.2013, 10:04:10
Florinvs Florinvs is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.12.2012
Locație: Husi, judetul Vaslui
Religia: Ortodox
Implicit mONARHIA MAI ESTE POSIBILA

[
Dar e NEDREPT. E nedrept pentru ca oamenii (foarte multi copii si tineri) care au avut curajul la Timisoara sa strige in strada (cu securistii si militienii si armata gramada peste ei) si la Bucuresti in zilele de 21 si 22 decembrie (cu securistii si militienii si armata gramada peste ei) nu stiau de niciun fel de aranjamente.Oamenii aceia, barbati si femei, copii si tineri, oameni simpli sau mai scoliti au iesit in strada pentru ca iubeau libertatea. Pentru ca nu mai puteau indura.

Eu i-am vazut in ziua de 21 decembrie. N-am avut curaj sa ma alatur lor. N-am stofa de erou, martir sau mucenic. Si aveam si o mare responsabilitate: eram (sunt) mama a doi copii.

Dar pe oamenii aceia i-am vazut . Peste tot pe fostul Bulevard 6 Martie (pe urma Gheorghe Ghorghiu Dej si acum Bd. Regina Elisabeta) erau militieni, securisti si oameni imbracati in haine de garzi patriotice.(Era si o vorba: „Omul, pomul, securistul”).

Apreciez curajul celor care au participat la revolutie, insa ca sa fim cinstiti trebuie sa recunoastem si faptul ca atat militia cat si securitatea au avut o atitudine pozitiva, laudabila la revolutie, abtinandu-se de la actiuni represive! Cateva fapte concrete:

- Inca din 1988, prin ordinul transmis de generalul Iulian Vlad, securitatea se debaraseaza de orice atributie pe linie de ordine publica, ramanand ca in cazul unor tulburari grave a ordinii si linistii publice sa intervina unitatile "Scutul"" a militiei;
-Discutiile de la Malta au fost interceptate de securitate. Iulian Vlad, dandu-si seama ce va urma, hotaraste ca securitatea sa nu intervina
-Cand au inceput tulburarile la Timisoara, desi primul secretar Radu Balan (complet depasit de situatie) cerea masuri in forta, comandantii Inspectoratului judetean MI nu au dat curs acestor solicitari
-In sedinta CPEX din 17 decembrie 1989, atat Iulian Vlad cat si Tudor Postelnicu si Vasile Milea sunt criticati dur de Ceausescu (""ce ati facut voi se cheama pactizare cu inamicul si ar trebui sa va pun la zid"")- stenograma sedintei a fost publicata;
-Inca din 18 decembrie Iulian Vlad a dat ordinul ca toate fortele de securitate sa ramana in cazarmi si sa depuna armamentul la rastel;
-Diversiunea de la Sibiu a fost organizata de forte straine, fiind facilitata de atitudinea complet iresponsabila a coloneluli Aurel Dragomir. Desi Nicu Silvestru (comandantul militiei) si Iulian Rotaru (comandantul securitatii) l-au informat ca la aceea ora toate cadrele de militie si securitate erau dezarmate, iar in dotarea acestora nici macar nu exista armament greu cu care s-a executat foc asupra armatei, cu toate acestea, Aurel Dragomir ordona ca armata sa deschida focul asupra sediului MI!
-In noaptea de 21 spre 22 decembrie Iulian vlad i propune lui Vasile Milea sa dea lovitura de stat (ëu controlez situatia in interiorul CC cu oamenii directiei 5 iar tu afara cu armata""), sa aresteze membri CPEX, ai guvernului si cuplul Ceausescu, iar armata sa preia puterea pana se linistesc lucrurile. Din pacate Vasile Milea refuza propunerea, preferand sa se impuste!
-In dimineata zilei de 22 decembrie, dupa ce primeste informatia ca muncitorii de pe marile platforme industriale se indreapta in masa spre CC, Iulian Vlad i ordona generalului Ghita sa retraga tot dispozitivul ce asigura paza TVR, iar apoi transmite catre generalul Romeo Campeanu (adjunctul sefului IGM-ului) sa transmita urmatorul mesaj: ""Catre toate unitatile de militie si securitate din tara: In nici un caz nu se va folosi armamentul din dotare, toate cadrele de militie si securitate vor dialog cu manifestantii, si se vor alatura acestora, pentru prevenirea distrugerii sediilor sau a tehnicii operative""
- In momentul cand revolutionarii intra in sediul CC, toti cei cca 150 de oameni ce asigurau paza CC se retrag, abondonand si armamentul (Iulian Vlad- ""Aveam 150 de oameni inarmati pana in dinti in sediul CC. Daca dadeam ordin sa deschida focul iesea macel")
-Impreuna cu Stefan Gusa Iulian Vlad are meritul de a fi evitat razboiul civil spre care se indrepta Romania in acel moment

-Din pacate, in tara, in judetele Harghita si Covasna ori la Cugir, unele cadre de militie ori securitate sunt asasinate barbar de elemente criminale, declasate, intr-un mod barbar cu practici demne de evul mediu!
-Majoritatea celor care au atacat sediile MI ori au agresat cadre de militie ori securitate, erau infractori recidivisti, de drept comun, persoane in stare de ebrietate ori tigani, care fusesera anterior condamnati pentru infractiuni de drept comun. Asa a fost si la Cugir, la Caransebes ori la Targoviste (revelatoare este marturia lui Ion Dureci, comandantul militiei Targoviste)
-In alte parti, unde oamenii au fost mai judecati, nu s-au inregistrat situatii de acest gen. La Vaslui, printr-o simpla discutie intre colonelul Mihaila (comandantul inspectoratului MI) si revolutionari, s-a evitat orice eveniment nefericit, nefiind nici o persoana ranita!
-La Satu-Mare s-a strigat ""militia e cu noi"", iar unii militieni au fost purtati pe brate de revolutionari!
-Unii sefi de post din mediul rural au fost alesi de cetatenii din comune in organele locale a CFSN

-Titlul de ëroi ai revolutiei"" merita si acei militieni ori securisti asasinati in judetele Harghita-Covasna ori la Cugir, dar si Gheorghe Trosca si colegii lui de la USLA, asasinati in fata MAPn din ordinul criminalului si tradatorului de tara Nicolae Militaru.
Reply With Quote