În prealabil postat de Mihailc
Părintele Cleopa a fost mare pentru multe lucruri, dar dintre toate calitățiile lui excepționale aș deosebi formidabilul său dar de a adecva materialul omiletic la nevoile și capacitatea de înțelegere ale celor, nu puțini, care îl căutau pentru sfat și cuvânt de încurajare/îndreptare. Dat fiind faptul că cei mai mulți pelerini ai Sihăstriei căutau izbăviri din necazuri concrete, uneori aproape insolubile, părintele avea grijă ca aceștia, în caz că primeau răspuns bun (a se înțelege convenabil) la solicitările lor, să rămână și după aceea pe orbita credinței. Cleopa cunoștea foarte bine omul cu care are de-a face și era conștient că mulți dintre pelerini nu vor depăși niciodată registrul sacral al creștinismului, clasificat de către Sfântul Isaac Sirul la nivelul somatic și psihic. Că tot am pomenit de marele siriac, trebuie menționat aici că sfinția sa a arătat foarte limpede că frica, deși este indiscutabil începutul înțelepciunii (Pilde 1:7), aparține încă trupului, este o reacție instinctivă la o amenințare exterioară chiar și în varianta fricii de iad, respectiv de osânda veșnică. Tot Isaac arată mai departe că urmarea acestei stări de frică nu este încă duhovnicească ci psihică, înțeleasă în limbajul actual ca un fel de convertire din interes vizând "îmblânzirea Stăpânului". Funcționarea evlaviei în registrul sacral continuă cu dragostea din interes pentru Dumnezeu , cu nimic mai mizerabilă și mai falsă în straturile profunde decât omoloagele sale lumești, fiindcă urmărește mântuirea egoistă, salvarea individuală de amenințarea cu iadul și suferința veșnică. Deci Sfântul Isaac Sirul nu dă apă la moară pietiștilor și habotnicilor blocați în stadiul somatic și psihic , dar le înțelege neputința fără a le gira confuzia și pretențiile de mari înduhovniciți.
Una dintre cele mai frumoase ilustrări ale diferenței dintre sacral și duhovnicesc o găsim în teofania de pe muntele Horeb:
A zis Domnul: "Ieși și stai pe munte înaintea feței Domnului! Că iată Domnul va trece; și înaintea Lui va fi vijelie năprasnică ce va despica munții și va sfărâma stâncile, dar Domnul nu va fi în vijelie. După vijelie va fi cutremur, dar Domnul nu va fi în cutremur; După cutremur va fi foc, dar nici în foc nu va fi Domnul. Iar după foc va fi adiere de vânt lin și acolo va fi Domnul".(III Regi 19:11,12)
Iată și câteva texte din sfântul Isaac Sirul:
"Cel trupesc se teme de moarte ca animalele de tăiere. Cel rațional (psihic) se teme de judecata lui Dumnezeu. Dar cel care e fiu se teme nu de nuia, ci de frumusețea iubirii lui Dumnezeu" (Partea I, cuvântul 62)
"Teme-te din dragoste de El, iar nu pentru numele de aspru ce i s-a dat. Iubește-L nu pentru cele pe care ni le va da, ci pentru cele pe care ni le-a dat" (Partea I, cuvântul 50)
"Căința este plânsul omului ascuns vărsat în inimă când înțelege iubirea Tatălui, iar nu pentru că-i e teamă de osândă" (Partea a III-a cuvântul 6)
|