M-am întristat citind mesajele despre ținerea evidenței păcatelor în scris... De cele mai multe ori, și eu fac la fel. Le notez pe hârtie, mă duc la spovedanie, apoi scriu și data și le păstrez. O singură notiță a rămas la părinte, nu știu de ce a păstrat-o.
Nu știu de ce m-am întristat. Cred că pentru uitarea mea. Pentru faptul că îmi uit făgăduințele, începutul de pocăință, pentru a o lua de la capăt cu păcatele vechi îmbrăcate în haine noi. Nu mă gândisem prea bine la asta, dar m-a trezit (și m-a întristat) mesajul lui zaharia:
"Ce s-a petrecut in tot timpul in care eu speram , credeam , ca sunt totusi cineva . Eram acelasi nimeni impovarat de aceleasi pacate si intinari dar pe care acum le vedeam intr-un mod mult mai catifelat . Mai cu "nadejdea" ca ceva-ceva am devenit si eu . Mai indulgent cu aceleasi pacate de demult !"
În afară de notarea păcatelor și de păstrarea acestor notițe, mai scriu și răspunsul primit de la părinte.
Mai am câte un carnet în care îmi scriu ceea ce rețin din predicile părintelui, citate, poezii, psalmi și alte lucruri frumoase peste care dau la un momnent dat. Îmi place să îl răsfoiesc din când în când... Cu regretul că nu pot să îmi amintesc toate momentele importante, toate adierile de frumusețe, sau de iubire, care mi-au atins vreodată inima...
De obicei, când îmi pare rău pentru vreo pagubă suferită, îmi spun că doar Dumnezeu e nestricăcios; la fel și cu memoria, doar El știe totul și El ține minte ceea ce eu uit...
Cu toate cele ce v-am spus, știu și regret un pic faptul că nu am găsit încă forma ideală de a ține o evidență a lucrurilor cu adevărat importante.
Last edited by Annyta; 30.05.2013 at 19:20:28.
|