Subiect: Postul meu ?
View Single Post
Vechi 01.06.2013, 21:10:13
Theodore_of_Mopsuestia
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
O mică observație: când ai început să îți dai seama că e ceva nesănătos în mintea ta, e tentant să îți imaginezi (apărîndu-ți boala, în loc să o tratezi smerit la doctor) că ai aceeași nesănătate ca orice om, fiind căzut prin Adam și Eva ca tot omul.
Și totuși, sunt căderi și căderi...
Unii oameni sunt mai puțin (sau mai mult) sănătoși la minte decât alții...
Altfel spus, suntem toți bolnavi, dar în grade/măsuri/forme de manifestare diferite. Ca urmare și tratamentul are alte priorități, variante etc.

Este iluzie să mă ascund după faptul că toți oamenii sunt bolnavi și astfel să lenevesc, surîzînd, în netratarea bolii mele. Chipurile, eu fiind creștin.
Creștinismul nu e un paravan unde coc bolile, ci dimpotrivă: o bolniță.
Nu îmi scuz boala pe motiv că sunt creștin. Ci mă grăbesc să o identific cu precizie și trec la tratament. Creștinește, doftoricește.

Printre altele, se poate ridica și o problemă de igienă. Publică. Adică una care ne interesează pe toți.
Iar de aici până la etică și morală nu mai e decât un pas...

Asta cred că e valabil așa, în general...
Aveti dreptate, ca idee, domnule profesor. Insa, daca doriti, puteti dezvolta? Va referiti la mine? Daca da, afirm ca nu am de explicat "pentru ce" sau "cum" am facut "apostazie". Totul se reduce la asta: ideea de turma, fie ea urmatoare unui adevar sau, ipotetic, chiar si Adevarului (adevarul complet), imi este straina. O resimt ca un claustrofob un lift blocat. Sau, pur si simplu, cum priveste orice om normal care doreste sa fie liber, lovitura de stat a unei junte oarecare. Cum bine ati punctat pe acest forum, e un razboi stupid intre subiectivismul lui X si Y, unde fanatismul este marlanul care se impune cu pumnul in masa si palma peste gura. Evident, din perspectiva fanatica, "ai celorlalti" prin definitie nu au calitati; sunt nu-tocmai-oameni. Cel putin, spre asta tinteste peisajul dezolant al majoritatii postarilor. Nu ma deranjeaza....pina la un punct. Acel punct la care aderenta-confesionala-practicata-ca-galerie-de-meci dezumanizeaza. Atunci, da, ii consider pe believeri animale.
Cu stima.
Reply With Quote