Citat:
În prealabil postat de heaven
Cumva este doar un fel de a spune ca uram pacatul si nu omul...si pacatul de catre cine este comis,nu tot de om?Nu vine din niste trasaturi personale si profunde ale fiintei sale?
Iubirea presupune acceptare de sine si a celorlalti si nu are nimic a face cu incurajarea pacatelor,ci cu vindecarea sufletului.Nu este suficient sa ii spui unui om ca x sau y lucru este pacat si sa ii induci ca este necesar sa se urasca pentru asta!Stiu ca poate parea exagerat,insa daca dam perdeluta subtilitatilor la o parte,cam asta este mesajul care patrunde direct in subconstientul sau!
Pacatul este doar un efect al unor suferinte profunde ale fiintei umane,care tocmai de neacceptare,ura,violenta sau pierderi majore din viata sa au fost produse.Este important sa intelegem ca nu prin atacarea efectului,un om poate fi ajutat,ci prin a-l calauzi spre vindecarea cauzei,a ranii,de multe ori foarte adanci, din sufletul sau care il conduce spre a comite acel pacat.Iar ranile sufletului doar prin iubire si iertare pot fi vindecate.Oare nu tocmai de aceea mergem la spoveanie?Pentru ca avem nevoie sa fim iertati si sa ne iertam in acelasi timp noi pe noi insine?Oare nu de aceea suntem atat de insetati de iubirea lui Dumnezeu si o cautam in fel si chip,pentru ca sufletul nostru are nevoie de ea pentru a se vindeca?
Pentru ce,oare,acest cult pentru promovarea fricii si urii in randul crestinilor,cand iertarea si iubirea sunt tot ceea ce avem nevoie pentru a ne vindeca sufletul si a ne mantui?
Frica si controlul ar fi necesare doar daca am trai o credinta falsa,iluzorie,din ratiune si nu din inima,iar atunci avem nevoie de cat mai multe mijloace de control pentru a ingropa cat mai adanc in noi orice scapare a ceea ce suntem in realitate.Este ca si cum am purta o masca si ne-am preface ca noi suntem acea masca.
Se spune despre constiinta ca ar fi al saptelea simt al omului.Este ceea ce ne inalta ca fiinte umane,pentru ca aceasta constiinta,traita autentic,nu are legatura cu vreo norma,lege,porunca,frica sau ura autoimpusa ori indusa.Toate acestea din urma izvorasc din minte,din cap,in timp ce constiinta adevarata isi are radacinile in inima noastra.
Ca un mic exemplu:Una este o persoana care,sa spunem, nu isi inseala partenerul de viata,pentru ca se teme sa incalce normele sociale,divine s.a.m.d. si alta este cel care,nu ar putea sa il tradeze pe omul de langa el,pentru ca,pur si simplu a-i produce o suferinta fiintei dragi l-ar rani enorm chiar pe el insusi...
Despre asta vorbim...despre credinta traita in ratiune si cea izvorata din inima.Avem nevoie,desigur si de ratiune,insa sufletul este cel mai important si ,daca ele nu conlucreaza armonios prin intelepciunea atat a mintii,cat si a inimii,rezulta ca traim o incongruenta si ambivalenta afectiva si chiar spirituala...
|
Corect ar fi sa uram pacatul si nu pe pacatos. Pe el ar trebui sa-l ajutam in indreptare
Este greu pt mine, eu insami o pacatoasa, sa fac o delimitare intre pacat si pacatos. Dar incerc, ma straduiesc. Doar Dumnezeu si sfintii Lui o pot face. Dumnezeu separa pacatosul de pacatul lui.
Tu zici ca pacatul este un efect al suferintei. Parerea mea este ca singura suferinta care duce la pacat este suferinta din mandrie. Mandria este mama pacatelor, ea este sursa.
Celelalte suferinte, pe multi i-a despartit de pacat.
Rolul nostru, este sa-l conducem pe cel departat de Dumnezeu catre EL. Atat putem face noi. Si acolo, in turma lui Dumnezeu, se va adresa Lui, si EL face ce trebuie mai departe. Noi nu putem face mai mult. Sa ducem impreuna lupta cu ispitele. Ce mai putem face pentru aproapele este sa nu-l ispitim, sa nu-l smintim ci sa-l odihnim sufleteste. mai mult de atat poate face Dumnezeu prin duhovnicul ales.
Se promoveaza frica de Dumnezeu. Da. Inceputul intelepciunii este frica de Dumnezeu (Pildele lui Solomon). Frica de Dumnezeu ne tine departe de pacat.
Constiinta este glasul lui Dumnezeu in noi. De multe ori nu-l auzim din cauza galagiei gandurilor noastre, de multe ori il auzim dar il ignoram...
Pacatul trebuie refuzat din frica de Dumnezeu. El ne-a dat legea iubirii si in virtutea acestei legi sa ne lepadam de pacat. Prin pacatele noastre provocam durere; lui Dumnezeu, noua insine si celor de langa noi. Acesta este motivul pt care ar trebui sa ne departam de pacat.